DRTVTophistorie

Ny DRTV-serie: ‘Bomberne over Bornholm’

DR markerer 75-året for Bornholms frihed med en ny miniserie. Bomberne over Bornholm har premiere 16. maj på DR1 og DRTV.

Ligesom det øvrige Danmark blev Bornholm besat af tyskerne i april 1940. Men i modsætning til resten af Danmark oplevede bornholmerne kun friheden kortvarigt den 4. maj 1945. Bornholm kunne først ånde lettet op knapt et år senere – i foråret 1946.

Serien ’Bomberne over Bornholm’ er en personlig historie – blandt andet baseret på P3-værten Pelle Peter Jencels familiefortællinger fra Bornholm omkring Anden Verdenskrig. I 1943 finder og afslører Pelle Peter Jencels oldefar et mystisk våben, der er faldet ned på Bornholm. Det viser sig at være Hitlers nye teknologiske våben, V1-bomben – et gengældelsesvåben der er udviklet til at terrorisere og bombe englænderne. 

Artiklen fortsætter efter annoncen

– Det, der udspillede sig på Bornholm før og efter 4. maj 1945, er ikke bare en central del af Bornholms krigshistorie – det havde også betydning for Danmark som nation og de storpolitiske forhandlinger i Europa. I samarbejde med historikere, museer og øvrige fagfolk, ønsker vi at kaste nyt lys på fortællingen om Anden Verdenskrig og vække bred interesse for et væsentligt kapitel i Danmarks historie, siger DR’s direktør for Kultur, Børn og Unge Henrik Bo Nielsen.

Historien udspringer af beretninger om, hvilken indflydelse Pelle Peters oldefar, Johannes havde på krigen. Er oldefaren i virkeligheden den krigshelt, som Pelle Peter tror, eller ser verden helt anderledes ud, når fakta rundt om fortællingerne kommer frem i lyset?

Bomberne over Bornholm
Serien ’Bomberne over Bornholm’ er en personlig historie – blandt andet baseret på P3-værten Pelle Peter Jencels familiefortællinger fra Bornholm omkring Anden Verdenskrig. (Foto: Anders Löfstedt)

Andet afsnit af serien tager sin begyndelse, da frihedsbudskabet lyder 4. maj 1945. Men blot tre dage senere sønderbomber russerne Rønne og Nexø. Tyskerne er erstattet af russere, der er kommet for at befri bornholmerne fra tyskerne, men russerne tager ikke afsted igen. Blandt mange bornholmere er der en grundlæggende følelse af, at resten af Danmark lod dem i stikken.

Med personlige beretninger, historikere og dramatiseringer giver serien et bud på, hvad der skete på Bornholm i et afgørende kapitel af danmarkshistorien.

-’Bomberne over Bornholm’ er en serie som både fortæller den nære historie om Pelle Peters familie og som sætter Danmarks historie ind i en sammenhæng. Kombinationen af den personlige historie, eksperterne der sætter begivenhederne i perspektiv og dramatiseringerne, der giver historierne kød, blod og sjæl, håber jeg, giver seerne en både indsigtsfuld, underholdende og tankevækkende oplevelse, siger seriens producent Sine Ivic.

Artiklen fortsætter efter annoncen
Back to top button

Vi lever af annoncer

Hejsa kære læser. Vi kan se, at du bruger en Adblocker. Det er vi superkede af. Som et lille medie er vi afhængige af annoncekroner for at kunne levere gratis indhold til dig. Vi vil derfor bede dig om at lukke for din AdBlocker eller i det mindste give vores site lov til at vise bannere, hvis du gerne vil læse vores indhold. Med venlig hilsen iNPUT.