Teknologi

Stor hollandsk 5G-undersøgelse på vej

I slutningen af juli er det nationale sundhedsråd i Holland klar med en stor rapport om 5G teknologiens mulige påvirkning på mennesker.

5G er et emne, der kan få mange op i det røde felt; i april måned begyndte aktivister i både England og Holland at afbrænde telemaster af frygt for, at der var en sammenhæng mellem coronavirus og 5G. Nu er det nationale sundhedsråd i Holland snart klar med en rapport, der skal klarlægge teknologiens mulige påvirkning på mennesker.

Rapporten er bestilt af det hollandske parlament og der er blevet arbejdet intenst med dataene siden januar måned. Rapporten er blevet forsinket, da det er ifølge udvalget på grund af ”en stor mængde relevante videnskabelige data” tager længere tid end anslået at nå et ”omhyggeligt og afbalanceret råd”. Men rapporten skulle altså blive klar i slutningen af juli.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Herhjemme er det Sundhedsstyrelsen der rådgiver om mulige helbredmæssige risici i forbindelse med trådløs teknologi – herunder 5G. Styrelsen skriver p.t. om 5G:

”Helt grundlæggende vurderer vi i dag, at der ikke er forskel i sundhedsrisici for 5G i forhold til 3G og 4G. Det væsentlige er at sikre, at grænseværdierne bliver overholdt. Det er Energistyrelsen, som fører tilsyn med, at grænseværdierne bliver overholdt.”

Grænseværdier opgives i måleenheden SAR (specific absorption rate) og måles i watt per kilogram (W/kg). De bygger på forsøg med celler og dyr og på erfaringer fra studier af mennesker. I EU opererer man med en SAR-grænseværdi på 2 W/kg.

Rambøll har i foråret 2019 foretaget målinger af strålingsniveauerne fra mobilmaster ni forskellige steder i København. De højeste målte strålingsniveauer i gadeplan lå over 200 gange lavere end grænseværdien. Hele rapporten kan læses her.

Artiklen fortsætter efter annoncen
Back to top button