Teknologi

Nu bruges private Messenger-beskeder til at træne AI

Dine Messenger-beskeder kan ende som træningsmateriale – uden at du bliver spurgt. Datatilsyn advarer: Det er både problematisk og krænkende for dit privatliv.

Messenger

Meta har åbnet døren til dine private samtaler – bogstaveligt talt. Fra nu af kan beskeder og billeder, som du sender i Messenger og Instagram, ende som træningsdata for virksomhedens kunstige intelligens. Og nej, du behøver ikke selv aktivere noget – det kan ske, bare fordi modtageren bruger Meta AI.

Funktionen, som lige nu rulles ud i det stille, blev spottet af techjournalisten Richard MacManus og handler i al sin enkelhed om, at hvis du chatter med en person, der beder Meta AI om at opsummere jeres samtale eller svare på dine vegne, så kan dine beskeder blive delt med systemet. Uden at du bliver spurgt først.

Det er muligt at slå funktionen fra. Men det skal du gøre manuelt i hver enkelt samtale – og i gruppesamtaler er det slet ikke muligt. Det svarer lidt til at skulle hænge et ”privat, tak!”-skilt op på hver dør i en storby.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det norske Datatilsyn er ikke begejstret. I en mail til mediet Tek.no skriver Tobias Judin fra tilsynet:

– Vi mener, at dette er problematisk. I praksis kan andre – bevidst eller ubevidst – ende med at dele dine beskeder med Meta AI, uden at du får noget valg. Det er også meget upraktisk, at man skal ind i “Beskedtilladelser” i hver enkelt samtaletråd. Det er tydeligt, at det rejser nogle spørgsmål.

Tjek dine indstillinger – og overvej dit valg af app

Hvis du bruger Messenger eller Instagram til mere end blot kattebilleder og aftaler om fredagsøl, kan det være på tide at tage dine data vaner op til revision. Der findes alternativer, hvor dine beskeder ikke bliver foder for en kunstig intelligens.

MERE OM SAMME EMNE:

Og selvom du bliver nødt til at rode lidt rundt i indstillingerne for at slå tingene fra, så er det bedre end at overlade dine private samtaler til en chatbot, du aldrig bad om at invitere med i samtalen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Sådan slår du funktionen fra i Messenger

  1. Gå ind i den samtale, hvor du vil slå funktionen fra og klik på personens profilbillede i øverste venstre hjørne.
  2. Rul ned og klik på menupunktet Beskedtilladelser.
  3. Slå Tillad deling af beskeder fra.
  4. Gentag med samtlige samtaler, du ønsker.

Alternativt kan du skifte til en helt anden beskedtjeneste. Det norske Datatilsyn henviser til blandt andet appen Signal, hvor samtalerne er end-to-end krypterede, og hvor der ikke indsamles data til AI-træning.

LÆS MERE: Sådan forhindrer du Facebook i at bruge dine fotos til AI-træning.

Tak fordi du læser med. Synes du, artiklen var værd at læse? Giv den et like, så hjælper du andre læsere med at finde den. Levede den ikke op til dine forventninger, må du også gerne give den et dislike. Tak for din vurdering.

ANDRE LÆSERE ANBEFALER

Artikler med flest Likes de seneste syv dage.