Mobil og tablets

Anmeldelse: Apple iPad 2019

iPad 2019 har fået større skærm og mere hukommelse. Og så er der understøttelse af alt tilbehør der før kun var til iPad Pro.

Da Apple ved sit event tilbage i september lancerede nye iPhones var der faktisk også en lille nyhed som hurtigt blev glemt i al virakken om de nye telefoner; der var også en ny version af iPad. Og det er faktisk synd, for selv om iPad lever lidt i skyggen af sine Pro søskende (læs vores anmeldelse af iPad Pro her), der da også er end helt anden kaliber. Men det er prisen virkelig også. Den nye iPad med en 10,2″ skærm fås fra 2.999 kr., hvor du må slippe 6.699 kr. for den mindste af Pro’erne med en 11″ skærm. Men hvordan klarer den nye iPad 2019 sig så, når man tager i betragtning, at prisen på 2.999 kr. må siges at være tillokkende? Det prøver vi at give dig svar på her.

Genkendeligt design

iPad 2019 ligner de tidligere versioner af iPad på stort set alle måder – i hvert fald på ydersiden. Den har dog fået en connector så den eksempelvis kan udrustes med et smart-keyboard, noget der ellers tidligere var forbeholdt de første Pro’er. I mellemtiden er Pro’en jo blevet et helt andet dyr, så det giver fint mening. Generelt kan jeg godt lide designet, og der er ikke meget at sætte fingeren på.

Så hurtig at det er ligegyldigt

Der er blevet plads til lidt mere RAM i den nye iPad, men ikke en ny processor, altså A10. Den ekstra hukommelse giver lidt ekstra kick, men det er ikke enormt. Ja, iPad 2019 er målbart hurtigere end forrige generation i vores benchmarktests, men det betyder ikke ret meget i hverdagen. Den er hurtig nok til at afvikle alle applikationer uden på noget tidspunkt at få det stramt. Med andre ord; du kan hente hvad du vil og bruge det – og det går lynhurtigt.

Glimrende skærm

Ligesom på hastigheden er der ikke meget at udsætte på skærmen, taget i betragtning at det er en LCD skærm. Godt nok er det efterhånden lidt trist at se på en LCD skærm, hvor god den end er, når man ved, hvor lækre OLED skærmene på iPhone og andre smartphones er. Det er især tydeligt i sortniveuaet, hvor iPad lyser pænt meget op i det sorte. Når man ser film om aftenen og sammenligner med iPhone 11 Pro, er sammenligningen ret vildt; iPad lyser helt op, selv i de mørke scener. Indtil videre er OLED skærme uforholdsmæssigt dyre i iPad størrelse, og de første vi får at se bliver helt sikkert på iPad Pro serien, så der er lang vej igen. Men ser vi på farvegengivelse, lysstyrke og stort set alle andre parametre end sortniveau, så er iPad 2019 udstyret med en noget nær perfekt skærm. Skærmens størrelse er selvfølgelig også vigtig, og de 0,5″ ekstra er faktisk en ganske gedigen udvidelse, og selv om det ikke lyder af så meget, så føles det alligevel som en rigtigt god forbedring – især taget i betragtning af, at prisen ikke er steget.

Hos Telia finder du et bredt udvalg af iPads

Jeg mangler dog TrueTone, som jeg har vænnet mig til på stort set alle andre Apple enheder – men der skal jo spares nogle steder hvis man skal lave en iPad til 2.999 kr.

Nu med pen

Indtil nu har det været forbeholdt Pro serien og den lille iPad Mini at understøtte Apple Pencil. Men nu kommer der også understøttelse til den nye iPad – dog kun af den “gamle” pencil. Men har du brug for at tage noter fungerer det også helt fint. Pennen er ikke helt så præcis som den nye og mere intelligente pen, der kan bruges med iPad Pro og skærmen på iPad 2019 er ikke så god som på iPad Air fra sidste år når det kommer til præcision, men den gør et udmærket stykke arbejde hvis du ikke skal lave den helt store kunst. Bogstaveligt talt.

Opladningen er stadig helt håbløs – pennen skal stikkes i lightning stikket for at lade, hvilket ser dumt ud og gør den sårbar. Og så er prisen på 769 kr. også i overkanten – især når flere af konkurrenterne overhovedet ikke tager noget for den type tilbehør.

Dyrt keyboard er ekstraudstyr

1.399 kr. Det er beløbet, du må slippe hvis du for alvor vil gøre din iPad til en erstatning for din pc. Den nye smartconnector gør det muligt at tilføje deres smartkeyboard. Men det er, lad mig være helt ærlig, dybt åndssvagt, når selve tabletten koster fra 2.999 kr. skal du betale næsten halvdelen for et tastatur til den. Hvis du absolut skal have et keyboard findes der naturligvis også alternativer fra andre producenter. Problemet er bare, at Apples stadig er det bedste. Men du skal altså virkelig have brug for det for at det rigtigt giver mening at investere så mange penge i et keyboard.

Ekstra skærm til din Mac

Hvis du er den lykkelige ejer af en Mac får du faktisk – for den relativt beskedne pris – også en ekstra skærm du kan bruge sammen med den bærbare når du køber den nye iPad. Funktionen hedder sidecar, og det fungerer helt upåklageligt. Hvis du har brug for den slags er det altså en funktion, der virkelig kan ændre din måde at arbejde på.
iPadOS er også udmærket på andre måder – de nye widgets giver et godt overblik, og til natteravnen er Dark Mode en god måde at slippe for at vække den bedre halvdel – og stadig kunne bruge sin iPad i sengen. iPadOS er i det hele taget glimrende, selv om mængden af banebrydende nyheder ikke er enorm.

Skal du investere?

Hvis du har en gammel iPad – altså en iPad 2, 3 eller 4 – er det måske nu, du skal overveje at udskifte den, for større skærm, mere hukommelse og alt det andet er lige til at få øje på, og prisen er rimelig. Men har du en nyere iPad er det svært at retfærdiggøre at investere i en ny – om ikke andet så fordi en iPad der er et par år gammel, stadig er aldeles glimrende. Men skal du så endelig investere, så er iPad 2019 et ret fantastisk tilbud – prisen sidder lige i skabet, og den nye iPads lidt større skærm, meget bedre processor og generelt bedre fleksibilitet er faktisk pengene værd.

Apple iPad 2019

Design
Funktioner
Ydelse
Pris

Pris: fra 2.999 kr.

Den nye iPad er glimrende på stort set alle måder; skærmen er god og hastigheden er i top. Eneste rigtige problem er det absurd dyre tilbehør.

Back to top button

Vi lever af annoncer

Hejsa kære læser. Vi kan se, at du bruger en Adblocker. Det er vi superkede af. Som et lille medie er vi afhængige af annoncekroner for at kunne levere gratis indhold til dig. Vi vil derfor bede dig om at lukke for din AdBlocker eller i det mindste give vores site lov til at vise bannere, hvis du gerne vil læse vores indhold. Med venlig hilsen iNPUT.