×
AnmeldelseMobil og tablets

Apple iPad Pro 2018 12,9″

Den nye iPad Pro er den bedste tablet på markedet. Og den bedste tablet nogensinde.

iNPUT anbefalerDa Apples Steve Jobs tilbage i 2010 annoncerede den første iPad var det nærmest magisk. Tabletten virkede enorm og den var hurtig som bare… Her, 8 år senere, stod en ny CEO på scenen og lancerede en tablet, der var 1.000 gange hurtigere på grafik end den første iPad. Meget tyndere. Meget bedre skærm. Og med en pen, der også nærmest virker magisk. Og den nye iPad Pro er virkelig et mesterværk på alle måder. Og selv om du kommer til at betale det hvide ud af øjnene for den er der bare stadig ingen diskussion: iPad er kongen af tablets.

Som taget ud af fremtiden

Den nye iPad Pro er et drastisk og stort skridt væk fra det tidligere design, og det mest radikale redesign siden den allerførste. Væk er home-knappen, der ellers har været fast inventar, og kanten rundt om skærmen er væsentlig tyndere, samlet set. Godt nok er kanterne i siden faktisk lidt tykkere end på den forrige generation af Pro, men samlet set er effekten, at kanterne nærmest er forsvundet. Apple siger selv, at dette er den iPad, de altid gerne har villet lave – i øvrigt det samme, de sagde om iPhone X.

Den nye tablet er 5,9mm tyk (eller tynd), hvilket virker helt bims når man holder den i hånden. Vores testeksemplar er den store 12,9″ udgave, og det er virkelig en underlig følelse at holde den store tablet og føle den… Manglende tyngde, kunne man måske sige. Det føles simpelthen som at holde en stor skærm i hånden – præcis den følelse, Apple selv hævder, de ville have.

Eneste meget lille minus er, at bagsiden skal skæmmes af kameraet, der stikker ud. Personligt ville jeg hellere have et lidt dårligere kamera i iPad der så sad fladt til bagsiden, men til gengæld er kameraet mere end i stand til at tage fornuftige billeder (Skulle du have lyst at holde din enorme tablet op for at ligne en tosse, altså) og – meget vigtigere – så er kameraet godt til brug når man skal lege lidt med AR. Det kommer jeg til senere.

Alt i alt er iPad Pros nye design en opvisning i ingeniørkunst, og selv de der hader Apple af et godt hjerte må indrømme, at tabletten er både velbygget og – tør jeg sige det? – smuk…

iPad Pro kører fra stort set ALT

Jeg har egentlig aldrig haft problemer med hastigheden på mine tablets – hverken iPad eller eksempelvis Huaweis MediaPad M5 – men iPad Pro i den nye udgave er alligevel en helt anden størrelse. En ting er, at den i Geekbench scorer 18.264 i multi-core og 5059 i single – hvilket er sindssygt – noget andet er, at den bare simpelthen føles absurd hurtig. Det sjove er, at jeg netop aldrig har følt at andre tablets er langsomme – før nu. Med Pro er der ingen ventetid på noget som helst. Intet. Nogensinde. At starte en app er umiddelbart. Spil ræser afsted, og der er aldrig loadskærme på noget som helst. De eneste ventetider jeg har oplevet i min tid med iPad Pro er på grund af en sløv internetforbindelse.

Apple siger, at iPad Pro er hurtigere end 90% af alle bærbare computere, og selv om jeg ikke har regnet på tallet eller efterprøvet det, tror jeg på dem.

Med andre ord; investerer du i iPad Pro, vil du få en tablet, der vil kunne holde dampen oppe i lang tid fremover – den app der kan få den til at svede bare en lille smule er ikke opfundet endnu.

Endelig USB-C

Apple har truffet en helt klar beslutning, som jeg personligt har ventet på i årevis: Den nye iPad er udstyret med en USB-C forbindelse i stedet for deres proprietære Lightning stik. Det betyder flere ting. Først og fremmest er det en kæmpe fordel for dem der har en MacBook af nyere dato eller bruger en nyere Android telefon. De vil nu kunne medbringe en enkelt oplader. Jeg har prøvet at oplade iPad med et hav af forskellige ladere – indtil nu har jeg ikke fundet en, der ikke virker. Der er selvfølgelig stor forskel på, hvor høj hastighed, der bliver ladet med – og den klart bedste kombination af hastighed og størrelse er Apples lader til den lille MacBook. Den lader med 29W – hvor den medfølgende lader med 18W. De 29 watt er det højeste, den nye iPad kan lades med, så en større lader giver ikke mening – omend den store lader fra Apples større MacBook Pro også fungerer helt fint.

Digitalkameraet kan forbindes direkte via USB-C

Udover hurtig opladning giver USB-C også mulighed for at overføre billeder væsentligt hurtigere – og du kan forbinde kameraer og skærme og meget andet tilbehør. Jeg har testet med 4K skærme og meget andet og må bare sige at det er en kæmpe fornøjelse. Jeg har endda været ude og investere i et USB-C til HDMI kabel for at kunne bruge iPad på hotelværelser. Så er der 4K indhold på menuen – forudsat hotellet har 4K tv, selvfølgelig.

FaceID – nu på iPad

Eftersom TouchID nu er væk, har Apple naturligvis indbygget deres FaceID teknologi i stedet – og det fungerer upåklageligt, både horisontalt og vertikalt. Tabletten låser ekstremt hurtigt op, og man skal stort set aldrig tænke over det – med mindre man har placeret en hånd over kameraet, hvilket man så får en advarsel om på skærmen. Generelt er FaceID helt klart fremtiden for sikkerhed på mobile enheder – når det virker så godt som det gør her er der ingen konkurrenter til teknologien, og selv om det er dejligt at have alternativer, så er det unødvendigt. FaceID er genialt.

En skør skærm

iPad kommer i to versioner: 12,9″ og 11″. Den “store” er blevet mindre fysisk, men har altså stadig den samme størrelse skærm – og hvilken skærm. Indhold står knivskapt under alle forhold, og video i høj opløsning ser helt vanvittigt godt ud. Skærmen fylder som tidligere skrevet nu hele forsiden, hvilket gør at man på en underlig måde bliver suget mere ind i indholdet. Ja, jeg ved det lyder som reklamesnak for Apple, men jeg har det på samme måde som med den første fuldskærmstelefon jeg fik i hånden – det ændrer enheden totalt at skærmen er så enorm på trods af, at enheden ikke er blevet større. Hjørnerne er blevet afrundet og følger nu kanten af tabletten med afrundede hjørner – lidt som det, vi tidligere har set på iPhone X, XS og XR.

Skærmen har TrueTone der ændrer farve efter omgivelserne, 120Hz teknologi i touchfunktionen hvilket giver en (endnu) bedre fornemmelse når man navigerer rundt og scroller i indhold.

Alt i alt er skærmen af en kvalitet der ikke står tilbage for noget som helst andet i tabletkategorien. Selv når jeg holder den op ved siden af Samsungs Tab S4 – som har en fantastisk skærm – så er der ikke noget at komme efter. iPad Pros skærm er ekstremt god på alle målbare parametre.

Perfekt til AR

Kameraet på bagsiden er egentlig glimrende til både 4K video og billeder, selv om det er sjældent det er praktisk at bruge sin iPad til netop de to funktioner. Til gengæld har jeg prøvet forskellige typer AR apps, og her er kameraet – i samarbejde med den lynhurtige processor – genialt. Jeg har set en reol jeg overvejer at købe i rummet – og kunne i realtime lave om på størrelse og design. Jeg har også spillet LEGO spil, som i kombination med LEGO sæt giver en fantastisk oplevelse. Det fungerer så fedt, og selv om jeg stadig tror, der er et stykke tid til at den gennemsnitlige bruger virkelig får øjnene op for den fagre nye AR verden, så tror jeg på, at AR har langt bedre og mere bredt potentiale end VR. I hvert fald fungerer det usansynligt godt på iPad Pro.

iPad Pro er udstyret med små højttalerenheder der tilsammen giver fantastisk lyd. Tryk på billedet for at se større version.

Lyd i særklasse

Hidtil har det været Huawei’s MediaPad M5 der har haft den bedste lyd i en tablet, men iPad Pro 2018 ligger sig helt på linie med Huawei tabletten. Det vilde er, at det er lykkedes Apple at presse så ekstremt meget lyd ud af en tablet, der er så enormt tynd. Det er en vanvittig bedrift, og ligesom tidligere generationer tilpasser iPad Pro lyden til måden den er orienteret, så du får god kvalitet hvad enten du ser film med tabletten stående på bordet eller sidder med den i hånden og læser imens du lytter til musik. Ligesom med tabletten fra Huawei vil jeg vove den påstand, at de fleste fint ville kunne klare sig med iPad Pro som erstatning for en bluetooth højttaler.

Ny pen giver nye muligheder

Et irritationsmoment ved den tidligere iPad Pro var, at penne ikke havde noget sted at “bo”. Det resulterede ofte i, at den forsvandt (Jeg har selv fumlet min væk). Den nye udgave er blevet udstyret med magneter, og kan sidde fast på den ene side af tabletten. Det fungerer upåklageligt – og den lader endda ved samme lejlighed. Det er super praktisk.

Udover den magnetiske funktionalitet har Pencil også fået mulighed for at modtage input – man kan dobbelttrykke på pennen for at skifte imellem funktioner. I udgangspunktet er det en viskelæderfunktion, men man kan selv ændre det som man har lyst.

Præcisionen er, så vidt jeg kan bedømme, ikke enormt forskellig fra tidligere versioner – men det gør ikke så meget, for den er helt fin. Ligemeget hvor meget, Apple gerne vil have det, er det dog stadig ikke det samme at bruge Pencil som at bruge en “rigtig” kuglepen. Ikke desto mindre fungerer det ualmindeligt godt, og jeg kan både skrive læseligt (Eller… Så læseligt som jeg nu kan skrive) og tegne med pennen.

Batterlevetiden holder hvad Apple lover

iPad har stort set altid haft en rigtigt god batterilevetid, og Apple angiver iPad Pro 2018 til at have en batterilevetid på omkring 10 timer. Faktisk er det lykkedes for mig at afspille video i ca. 8 timer ved halv lysstyrke – og jeg startede ved 80% på batteriet. Med andre ord er der altså masser af batteri til den lange flyvetur eller i andre sammenhænge hvor man har brug for lang batterilevetid.

Den bedste tablet i verden… Og så er der lige ET minus

Den billigste iPad Pro koster… Hold nu fast… 6.699 kr. Det er vel at mærke kun med 64GB. Du kan selvfølgelig også gå amok og købe en 12.9″ model med 1TB hukommelse og 4G. Så må du slippe.. (gys)… 17499 kr. Og så skal du have et keyboard og en pen til – og så rammer du 20.000 kr.

Det er helt bimmelim dyrt. Men det der gør det svært at være rigtigt sur er, at den nye iPad Pro er en helt vanvittig bedrift. Hvor gerne jeg end ville være super forarget, så har jeg svært ved det – for jeg ved, at næste år kommer der en “billig” normal iPad med langt de fleste af de nye funktioner. Og det er den, alle vi almindelige dødelige skal købe. iPad Pro er nemlig det – Pro. Og for de fleste pro-brugere er det ikke så vigtigt om produktet koster 1.000 kr. fra eller til. Det er tydeligt, at Apple virkelig er ved at separere pro- og consumer-segmentet, og det gør de både på teknologi og på pris. Og det giver faktisk god mening. At det så gør ondt på de private, der bare vil have det bedste og nyeste, er selvfølgelig en skam. Men bruger du pengene, får du en iPad, der er absolut bedst i kategorien. Og som leverer en helt vanvittigt god oplevelse på alle måder. Den nye iPad Pro er nærmest magisk, og jeg sidder med den samme følelse som jeg sad med tilbage i 2010 da jeg åbnede æsken med den oprindelige iPad.

Apple iPad Pro 2018 12,9"

Design
Funktioner
Ydelse
Pris

Pris: Fra 6.699 kr.

iPad Pro i den nyeste version er ekstrem. Både ydelse, design og funktionalitet er helt, helt i top. Prisen er den eneste hage, men ser man på hvad man får for pengene er prisen ikke urimelig.

Back to top button

Vi lever af annoncer

Hejsa kære læser. Vi kan se, at du bruger en Adblocker. Det er vi superkede af. Som et lille medie er vi afhængige af annoncekroner for at kunne levere gratis indhold til dig. Vi vil derfor bede dig om at lukke for din AdBlocker eller i det mindste give vores site lov til at vise bannere, hvis du gerne vil læse vores indhold. Med venlig hilsen iNPUT.