Mobil og tabletsTophistorie

Anmeldelse: Samsung Galaxy S21 Ultra

S21 Ultra leverer alle de steder det forventes - men har også en overraskelse eller to i ærmet

I år kom julemanden virkelig tidligt for Samsung fans – og folk, der bare godt kunne tænke sig en ny telefon i den lidt dyre ende; Samsungs topserie, S-serien, blev opdateret med den nye S21, S21+ og så den telefon, denne anmeldelse omhandler; Samsung Galaxy S21 Ultra.

Ultra er Samsungs absolutte topmodel, og der er da også rykket en del på tingene i år, selv om man egentlig kunne synes at S21 ikke ligger så voldsomt langt fra S20 – men Samsungs nye navngivningskoncept er, så vidt jeg kan forstå, nu baseret på årstallet. Det gør det potentielt lidt træls at forsøge at sælge S21 i 2024, men lad nu det ligge.

I hvert fald kan jeg konkludere, efter en uges tid med den nye S21 Ultra, at den leverer en del mere end hvad navnet måske kunne antyde – og at det faktisk er en ganske god start på året for Samsung.

Samsung Galaxy S21 Ultra specifikationer:

Vægt227 gram
Dimensioner165,1 x 75,6 x 8,9 mm
Skærmstørrelse6,8″
OpløsningQHD – 3200 x 1440
OpdateringsfrekvensOp til 120Hz
ChipsetExynos 2100
RAM12 eller 16 GB
Hukommelse128 / 256 / 512 GB
Kamera108MP + 10MP + 10MP + 12MP
Selfiekamera40MP
Batteri5.000mAh

Forbedret design

Da jeg første gang så billeder af den nye S21 serie blev jeg lidt… Bekymret. De første billeder viste nemlig en kontrastfarve fra hovedkameraet til selve telefonens krop – og jeg bliver nødt til at sige… Det er simpelthen ikke særligt lækkert. Men den S21 Ultra jeg så har fået til test er “bare” ren sort – og det er til gengæld mere end almindeligt pænt. Især fordi kameraet nu er mere “fladt” på bagsiden af telefonen. Altså, det stikker stadig op, hvilket naturligvis er pænt irriterende når telefonen ligger på en flade, men det er vi jo efterhånden vant til. Men selve udseendet på bagsiden er blevet renere. Samtidig er den matte sorte jeg har fået simpelthen bare ret lækker.

På forsiden er der også sket lidt. Til min behagelige overraskelse bevæger Samsung sig langsomt, men sikkert, væk fra de buede kanter. Jeg har aldrig rigtigt hørt om nogen der synes de gjorde noget godt for noget – og Apple er da også gået i den helt modsatte retning med deres iPhone 12 serie. Det er rart, at Samsung er på vej i samme retning. Bevares, der er stadig en lille afrunding ud imod kanten, men de helt ekstreme buer er væk nu, og tak for det.

Generelt er S21 Ultra en ret lækker telefon, og Samsungs byggekvalitet er på højde med de allerbedste af konkurrenterne, hvis ikke lidt over – så jeg har svært ved at finde store kritikpunkter på dette område.

Skærm i absolut særklasse

Når jeg sammenligner S21 Ultras skærm med andre producenters topmodeller fra sidste år, så er den helt fremme – og indtager faktisk nok også førstepladsen. Kontrasten er helt i top, farverne står perfekt og den hurtige opdateringshastighed på 120Hz (når det er nødvendigt) giver et ekstra boost i spil – men for øvrigt også ved meget hurtig scrolling igennem eksempelvis en side på nettet. Den gode nyhed er her, at de 120Hz ikke begrænser opløsningen, som det ellers har været tilfælde – så du får stadig Quad-HD selv med 120Hz opdateringsfrekvens. Telefonen finder i øvrigt selv ud af, hvornår du har brug for hastigheden – så når den bare ligger stille med et billede på skærmen for eksempel, gearer den helt ned for hastigheden til omkring 11Hz og sparer dermed grundigt på batterilevetiden.

Skærmen er 6,8″, hvilket efterhånden er ved at være en standardstørrelse for de største topmodeller. Men det er lykkedes Samsung at slippe af med langt det meste af den sorte kant rundt om skærmen, hvilket giver et indtryk af, at telefonen er lidt mindre end den i virkeligheden er.

Tag billeder i mørke

Samsung gør altid en dyd ud af kameraet – ligesom Huawei. De seneste par generationer har det især været aften/nattebilleder, der har været en ret heftig udvikling på – og det er absolut ikke stoppet med den nye S21 Ultra – tværtimod, endda. Telefonen tager billeder i noget der ligner KOMPLET mørke. Billedet herunder er taget kun ved lyset fra vejen, hvilket betyder stort set intet lys. Alligevel står det nærmest som om, det er dagslys. Kommer man lidt tættere på kan man dog se, at billedet ikke er nær så skarpt som hvis det reelt var taget i dagslys, faktisk er det temmelig grynet når man zoomer bare en lille smule i det eller ser det på en større skærm, men de fleste ser alligevel næsten udelukkende deres billeder på mobilen. Under alle omstændigheder er det ekstremt imponerende, at vi er nået dertil at kameraet i en mobiltelefon kan tage billeder som dette i næsten mørke:

Samsung har også bygget på deres zoomfunktion, så der er kommet mere optisk (altså “ægte”) zoom til. Det er grunden til, at der er så mange linser på bagsiden af telefonen. Du kan nu zoome “10x” optisk. I praksis betyder det, at man kan få skud af detaljer ved at zoome ind – selv på flere hundrede meters afstand. Hvor meget man bruger det er så en helt anden sag. Et smartphone kamera bliver jo ofte brugt som snapshot kamera, og som sådan er det nok begrænset, hvor ofte man lige har brug for at zoome voldsomt ind. Ikke desto mindre er det superlækkert at have muligheden.

Det mest markante fremskridt i forhold til S20 er, at der nu er kommet laserfokus – hvilket generelt betyder hurtigere og mere præcist fokus. Det fungerer upåklageligt. Sammen med ekstra zoom betyder det, at kameraet generelt virker mere alsidigt, og vi er kommet endnu tættere på, at mobilkameraet er stort set det eneste kamera du nogensinde behøver.

Sponseret link: Se Call mes udvalg af Samsung Galaxy S21 5G serien

Du vælger selv batterilevetid

Batteriet i S21 Ultra er på ganske voldsomme 5.000mAh, hvilket burde betyde god batterilevetid. Det gør det da også – selv ved “hårdt” brug, hvor jeg virkelig har brugt telefonen til alt fra videoafspilning til lidt gaming til samtaler og en lille fotosafari – ja, så er der stadig lidt juice tilbage om aftenen. Over to dage har jeg prøvet det modsatte; rent faktisk at bruge telefonen, som jeg selv ville på en hverdag – og samtidig slå 120Hz fra og sætte opløsningen ned. Og med den slags foranstaltninger kommer jeg faktisk hjem – efter TO dage – med næsten 20% tilbage på batteriet. Det er sket før ved et par telefoner, men det er sjældent, især når man tager hastighed og specs i betragtning. Med andre ord, så har du virkelig meget indflydelse på, hvor meget strøm S21 Ultra bruger, og hvis du blot holder en smule igen kan den virkelig give dig lang batterilevetid.

Samsung har i øvrigt – ligesom Apple – nu droppet at lægge en strømforsyning i æsken. I stedet finder du kun en USB-C ledning. Det er på mange måder fint efter min bedste overbevisning; hvis du er typen der alligevel er ligeglad med opladningstid har du sikkert mindst en – måske flere – USB-C ladere liggende i forvejen og behøver ikke en ekstra. Hvis du til gengæld bruger trådfri opladning, som flere og flere gør, ja så behøver du jo slet ikke en lader. Og hvis du så endelig meget gerne vil hurtigoplade – så er der jo en realistisk chance for, at du allerede har købt en hurtigoplader tidligere, som du så kan bruge.

Med andre ord; så længe grunden til at droppe opladeren er miljøhensyn og ikke udelukkende at spare penge (til Samsung, altså), er jeg fuldstændigt for det. Sandheden er nok begge dele – og så er jeg nogenlunde godt tilfreds. Så længe der samtidig øges på værdien af de andre komponenter, og besparelsen måske endda går til at forbedre produktionen til at være mere miljøbevidst. Indtil jeg ser beviser for andet lader jeg tvivlen komme Samsung til gode. De har i øvrigt sat prisen lidt ned på hurtigladerne, så egentlig er det meget få argumenter, jeg har imod hele konceptet.

En ting der dog undrer mig er, at Samsung helt har droppet opladning ved 45W. I stedet er der – også på topmodellen her – kun understøttelse for 25W. De hævder selv at opladningen ved 25W er optimeret så forskellen er minimal – formentlig fordi de 25W er ret stabile, hvor en opladning med 45W laderen vil starte og slutte ved lavere spænding – men det er svært at vurdere. I hvert fald er det en mindre nedgradering fra S20 serien.

Egen processor driver hastigheden i vejret

Samsungs egne processorer har ellers et lidt blakket ry, og ofte har der været lidt skuffelse i Europa når vi har måttet “nøjes” med Samsung Exynos, så er der denne gang ingen grund til misundelse, for Samsung har nemlig skelet lidt til Apple – og har nok tænkt, at det ville være klogt at opgradere deres egen processorserie. Og det må man sige, at de har gjort.

[table id=9 /]

Som du kan se er der stadig en del vej for Samsung for at nå op på siden af Apples A serie processorer, men S21 Ultra er trods alt stadig den hurtigste Android telefon til dato. I praksis vil jeg dog også sige, at der stort set ikke er nogen forskel på følelsen af at bruge telefonen i forhold til eksempelvis iPhone 12; på intet tidspunkt har jeg bemærket lags eller sløvhed i systemet, så Exynos 2100’s 8 kerner kværner altså tallene så du aldrig behøver bekymre dig om ydelsen.

S-Pen får nyt liv

Der følger ikke en S-Pen med i kassen ligesom du får med Note serien, men bortset fra det er det en ret stor nyhed, at Galaxy S21 Ultra nu (i øvrigt som den eneste i serien) understøtter S-Pen. Det giver dig mulighed for at købe S21 Ultra hvis du har en S-Pen liggende fra en lidt ældre Note – og stadig bruge pennen. For dem der virkelig gør brug af pennen, og det ved jeg der er mange der gør, ja så er det her virkelig godt nyt. Umiddelbart er funktionaliteten ikke helt den samme som på Note (man kan for eksempel ikke fagte med pennen og styre telefonen på den måde, men de vigtige funktioner er understøttet, og generelt er det en virkelig positiv ting at man nu kan bruge sin pen på S21 Ultra. Man kan i øvrigt købe en seperat case hvor der er plads til telefonen – for der er ikke mulighed for at sætte den ind i telefonen, som det ellers fungerer på Note serien.

Stadig god software – men slå nu Bixby ihjel!

Samsungs evindelige insisteren på ikke at dræbe deres egen, nærmest ubrugelige, assistent giver mig altså grå hår i hovedet. Ja, jeg forstår godt, at I gerne vil have jeres egen, so ein ding og alt det der, men på et tidspunkt må man bare kaste håndklædet i ringen. Jeg kender INGEN Samsung brugere – udover måske en enkelt eller to ansatte hos firmaet selv – der reelt bruger Bixby til noget. Samsung må kunne se data på brugen af assistenten, der burde have fået dem til at lukke den får år siden – men den er der stadigvæk. Og ja, man kan næsten få den væk, og der er heldigvis ikke længere en dedikeret Bixbyknap – TAK – men det er jo åndssvagt at bruge penge på sådan noget gejl, når de i stedet kunne investeres andre steder på hard- eller software.

Nå, jeg slutter mit brok her og vil i stedet gå til roserne; for Samsungs One UI vedbliver at være den ubetinget bedste Android skal – den leverer på både udseende, funktionalitet og hastighed. Og for hver gang der kommer en ny version bliver den lige en smule mere lækker end den foregående, og selv om jeg stadig (undskyld, Fandroids) finder iOS en lille smule mere veldesignet i menuer og generelt udseende, så er det virkelig marginaler nu. Med andre ord; One UI er blevet voksent på rekordtid, og jeg kan kun forestille mig, at det bliver bedre. Smukt, Samsung.

Sponseret link: Se Telias udvalg af Samsung Galaxy S21 serien her

Hvem skal købe S21 Ultra?

Samsungs flagskib er, på stort set alle de måder jeg kan komme på, en god telefon. Hvis du eksempelvis har en ældre Note vil du virkelig få en opgradering, det er til at tage at føle på – og stadig med understøttelse af S-pennen. Hvis du har en S20 vil forskellen nok være noget mindre, og i så tilfælde synes jeg du skal vente til S22.

Den største hurdle for at investere i S21 er, uden sammenligning, prisen. Selv den billigste konfiguration koster ca. 9.400 kr. Det er stort set fuldstændigt det samme som du skal slippe for den “billigste” iPhone 12 Pro Max, som også ligger i et voldsomt prisleje. Ikke desto mindre vil jeg, ligesom jeg gjorde med iPhone 12 Pro Max, ikke have problemer med at anbefale S21 Ultra, for det er en fantastisk telefon. Du skal naturligvis bare lige være klar på, at du skal smadre den helt store sparegris.

Samsung Galaxy S21 Ultra

Design
Funktioner
Ydelse
Pris

Pris: Fra 9.375 kr.

S21 Ultra leverer alle de steder det forventes - men har også en overraskelse eller to i ærmet

Back to top button

Vi lever af annoncer

Hejsa kære læser. Vi kan se, at du bruger en Adblocker. Det er vi superkede af. Som et lille medie er vi afhængige af annoncekroner for at kunne levere gratis indhold til dig. Vi vil derfor bede dig om at lukke for din AdBlocker eller i det mindste give vores site lov til at vise bannere, hvis du gerne vil læse vores indhold. Med venlig hilsen iNPUT.