×
Teknologi

Climateworks åbner verdens første CO2 opsamlende kraftværk på Island

CO2 er skurken når vi taler global opvarmning – det er stort set alle forskere enige om. Der er til gengæld ganske stor uenighed om, hvor, hvornår og hvordan vi skal begrænse udslippet. Men en helt anden ide har netop fået luft under vingerne på Island: Et nyt kraftværk udleder ikke CO2 – tværtimod samler det CO2 ind.

Simpel ide

Indsamlingen foregår via et filter opfundet af firmaet bag kraftværket, Climeworks. Når CO2 er “fanget” i filteret, varmes filteret lidt op og CO2’en bindes til vand og sendes ned i dybet under Island, hvor det reagerer med stenarter og bliver “lukket inde” i op til en million år.

Dyr proces

Der er selvfølgelig malurt i bægeret, ellers ville alle formentlig være igang med at bygge kraftværker som Climeworks i Island; processen er ganske dyr. Faktisk koster det ca. 3.800 kr. pr ton CO2 der hives ud af atmosfæren. Dog forventer Climateworks at prisen vil falde til ca. 600 kr. pr. ton i 2025.

1% af udledningen i 2025

Climateworks fortæller også, at de i 2025 forventer at kunne hive ca. 1% af klodens samlede CO2 udledning ud af atmosfæren. I slutningen af i år forventer de dog kun at kunne trække 90 ton CO2 ud – hvilket kun svarer til ca. 45 amerikanske borgeres udledning. Stigningen i indsamlingen forventer Climateworks at nå ved blandt andet investeringer fra Bill Gates og ESA (den europæiske rumfartsorganisation).

Back to top button

Vi lever af annoncer

Hejsa kære læser. Vi kan se, at du bruger en Adblocker. Det er vi superkede af. Som et lille medie er vi afhængige af annoncekroner for at kunne levere gratis indhold til dig. Vi vil derfor bede dig om at lukke for din AdBlocker eller i det mindste give vores site lov til at vise bannere, hvis du gerne vil læse vores indhold. Med venlig hilsen iNPUT.