×
TeknologiTophistorie

Maj satte rekord i negative elpriser

Mange solskinstimer har været afgørende for, at vi har set rekordmange timer med negative elpriser i maj måned.

Det gode forårsvejr er ikke alene godt for humøret og for mængden af d-vitaminer. Det er også godt for pengepungen. De mange solskinstimer har nemlig været afgørende for, at antallet af timer, hvor vi har haft negative elpriser slog ny rekord i maj måned.

I løbet af måneden har der nemlig været henholdsvis 75 og 59 timer i Vest- og Østdanmark med negative elpriser. Det betyder, at der samlet for de to elprisområder har været i alt 134 timer, hvor elkunderne har “fået penge” for at bruge strøm, når man kigger på den rene elpris. Og det er ny rekord.

Vi skal tilbage til oktober sidste år for at finde den hidtidige månedsrekord. Her var der samlet 125 timer med negative elpriser.

Når maj har været så gavmild med negative elpriser, skyldes det blandt andet det flotte forårsvejr. Der kommer nemlig mere og mere vind- og solenergi i energisystemet, og samtidig er det danske elnet i højere grad blevet forbundet til de europæiske elnet, hvor især Tyskland og Holland har udbygget solenergi i de seneste år.

Læs mere: Lange perioder med gratis strøm.

– Det kommer os til gode, når vi har haft så mange solskinstimer, som det er tilfældet i maj. Samtidig har elforbruget ligget lavt i maj, fordi der har været varmt nok til, at vi ikke har brugt strøm til opvarmning, men heller ikke så varmt, at vi har skullet bruge nedkøling. Så der har på mange måder været et ’sweet spot’ her i maj, siger Mads Brøgger, der er direktør for energiforretningen hos Norlys.

Tendensen med negative elpriser fortsætter her i begyndelsen af juni. I både Vest- og Østdanmark var der søndag flere timer med negative elpriser. Engrosprisen på el kan følges på timebasis på den nordiske elbørs Nord Pool.

Gratis el?

Selv om engrosprisen på el er negativ, skal vi forbrugere i de fleste tilfælde stadig betale penge. Det skyldes afgifter og tariffer. Oveni den rene elpris kommer den statslige elafgift, eltarif til statslige Energinet, abonnementer, spottillæg, moms og nettarif til det lokale elnetselskab. Tarifferne kan også svinge fra time til time alt efter, hvilken tarifmodel de enkelte selskaber bruger.

Faktisk kan det være et problem for elkunder med egne solpaneler. Hvis de skaber mere strøm, end de når at forbruge, skal de betale for at få det sendt overskudsstrømmen ud på elnettet.

Back to top button

Vi lever af annoncer

Hejsa kære læser. Vi kan se, at du bruger en Adblocker. Det er vi superkede af. Som et lille medie er vi afhængige af annoncekroner for at kunne levere gratis indhold til dig. Vi vil derfor bede dig om at lukke for din AdBlocker eller i det mindste give vores site lov til at vise bannere, hvis du gerne vil læse vores indhold. Med venlig hilsen iNPUT.