×
Det intelligente hjem

Netatmo Smarte Radiatortermostater Startpakke

Netatmo automatiserer dine radiatorer via mobiltelefonen og sparer dig penge. Det lover de i hvert fald.

Igennem de sidste tre måneder har jeg sideløbende haft installeret to løsninger til intelligent varmestyring i min lejlighed, nemlig Netatmo Smart Radiatortermostater og Tados Smart Radiator Thermostat Starter Kit, som jeg anmeldte i sidste uge. Begge sæt leverer den samme mulighed for at betjene radiatorer via mobiltelefonen og stemmestyring via Siri eller Google Assitant. Men der er væsentlige forskelle på, hvordan de hver især løser opgaven.

I Netatmos startpakke er der to termostater og en bridge. I Tados pakke er der kun en enkelt termostat. Det gør naturligvis Netatmos startpakke en smule dyrere – men stadig billigere end at skulle købe en ekstra termostat. Både Netatmos og Tado sælger ”løse” termostater for 600 kroner stykket. Der er desuden den fordel ved Netatmo, at man ikke skal betale abonnement for at få ekstra funktioner som hos Tado – de funktioner findes simpelthen (endnu) ikke hos Netatmo. Derfor er Netatmo i længden billigere, selv om prisen for startpakken er en plovmand højere end på Tados pakke.

Ekstra adapter søges

Ligesom Tados løsning kan Netatmos termostater uden problemer installeres direkte på radiatorer uden brug af andet end din egen arbejdskraft. Princippet er det samme: Den gamle termostat fjernes og den nye, wifi-opkoblede monteres i stedet. Typisk ved hjælp af en adapter, der medfølger i startpakken. Selv om Netatmo, ligesom Tado, bruger plastikadaptere, så virker Netatmos løsning noget mere robust end Tados. De sidder simpelthen bedre på ventilen. Til gengæld måtte jeg bestille ekstra adaptere (Danfoss RAV Ø 34, red.) for at få monteret Netatmo på mine (indrømmet gamle) radiatorer – et problem jeg ikke oplevede med Tado.

En af de store fordele ved Netatmos løsning er, at bridgen ikke er kablet.

 
En kæmpe fordel ved Netatmos løsning er, at den bridge der er bindeled mellem termostaterne og routeren, ikke behøver at være tilsluttet til routeren via netværkskabel. Bridgen er trådløs og det gør, at den kan placeres stort set overalt – så længe den kan få forbindelse med termostaterne. I mit tilfælde kunne kommunikationen snildt gå gennem en bærende væg.

Fordele i forhold til Tado:
  • Trådløs bridge
  • Mere robuste adaptere
  • To termostater i pakken
  • Intet løbende abonnement
Ulemper ift. Tado:
  • Ingen geofencing
  • Mindre avanceret varmestyring
  • Designet er ikke så kønt

Ingen geofencing

Ulempen er, at Netatmo ikke har nogen “Geofencing”-funktion, der automatisk skruer ned for varmen, når hjemmet forlades. Jeg ved ikke, om en kablet netværksforbindelse er krævet for at få geofencing til at fungere, men ellers kan jeg simpelthen ikke se nogen grund til at Netatmo skulle udelade det, for det er en ret smart funktion.

Netatmo reagerer i skrivende stund heller ikke på åbne vinduer, ligesom Tado, men på hjemmesiden skriver Netatmo, at funktionen er på vej. Det er naturligvis muligt at skrue ned for varmen manuelt, selv om man er på farten. Men undertegnede foretrækker absolut en automatisk funktion.

Til gengæld kan du naturligvis selv gå ind i app’en og skræddersy varmestyringen individuelt i hvert rum, så Netatmo skruer ned for temperaturen – eller hæver den – på specifikke tidspunkter af døgnet. Personligt har jeg sat den til at sænke temperaturen til 16 grader om natten – og til at hæve den til 21 grader igen inden jeg står op klokken 07.00. Det fungerer upåklageligt. Netatmo holder også øje med vejret udenfor og bruger det i sine algoritmer til at optimere temperaturen i hjemmet – efter tre uger har systemet lavet en Auto-Adapt, der logger om du manuelt hæver eller sænker temperaturen i hvert rum og efterligner din.

Netatmos app er ret nem at komme rundt i, da den ikke har så voldsomt mange funktioner.

 
Netatmos app, Energy, er i øvrigt en smule nemmere at navigere rundt i end konkurrentens. Den giver også umiddelbart et bedre overblik over hele hjemmet. Til gengæld er der så ikke så mange håndtag, der kan hives i, som hos Tado. Jeg savner også en eller anden form for “rapport” som giver mig et bud på, hvad jeg kan forvente at spare – eller måske gøre anderledes for at spare penge.

Google Assistant på danglish

Netatmo kan konfigureres med både Siri – via Apple HomeKit – og Google Assistant. Siri fik jeg til at fungere helt uden problemer, men Google Assistant var en sjovere oplevelse. Der er ingen problemer med kontakten mellem Assistant og termostaterne, men Assistant forstår simpelthen ikke, hvis jeg på dansk spørger om temperaturen i et givent rum. Hvis jeg til gengæld spørger på engelsk, svarer Assistent helt korrekt. Men på dansk. Det gør sig i øvrigt også gældende med Toda-løsningen, så jeg må gå ud fra, at ”danglish”-forvirringen skyldes Google og ikke Netatmo eller Tado. Træls er det alligevel.

Netatmo eller Tado …

Selv om begge løsninger leverer samme ”service”, så hælder jeg personligt mere til Tados løsning. Jeg kan bedre lide designet, der er flere funktioner og der er generelt mere krymmel på Tado. Ja, så er det irriterende at jeg skal betale et månedligt abonnement for det hos Tado, men min magelige natur gør, at jeg hellere betaler end betjener skidtet manuelt. Er et abonnement dig inderligt imod, så er mit indtryk, at Netatmo gør rugbrødsarbejdet lige så godt som Tado – du skal bare selv tage kontrollen.

Har du specifikke spørgsmål til Netatmo-systemet, kan du stille dem i kommentarfeltet nedenfor – så vil jeg svare efter bedste evne.

Netatmo Smarte Radiatortermostater Startpakke

Design
Funktioner
Ydelse
Pris

1.499 kr.

Lækkert software og velfungerende løsning, der dog mangler krymmel i forhold til konkurrenten.

Back to top button

Vi lever af annoncer

Hejsa kære læser. Vi kan se, at du bruger en Adblocker. Det er vi superkede af. Som et lille medie er vi afhængige af annoncekroner for at kunne levere gratis indhold til dig. Vi vil derfor bede dig om at lukke for din AdBlocker eller i det mindste give vores site lov til at vise bannere, hvis du gerne vil læse vores indhold. Med venlig hilsen iNPUT.