ElbilerTophistorie

Tesla har lanceret deres første “fuldt selvkørende beta” – og det ser vanvittigt ud

Tesla har udsendt deres første "fuldt selvkørende beta" til en begrænset gruppe betatestere i USA - her er de første videoer.

Elon Musk har teaset og teaset for det – at Tesla ville gøre deres biler selvkørende og vi har tidligere skrevet om mulighederne i denne gennemgang af selvkørende teknologi. Men nu er der virkelig kommet kød på benet, for Tesla har udsendt sin første “fuldt selvkørende beta” til enkelte bilejere i USA, og de første videoer er sluppet ud af bilerne der kører selv. Og der er virkelig sket ting og sager.

Neural Network er grundlaget for ny beta

I første omgang har systemet tydeligt fået et væsentligt mere detaljeret “syn” på verden; der er nu aftegnet alle kørebaner, medtrafikanter og andre “forhindringer” på displayet. Godt nok ser det lidt mindre raffineret ud på videoerne der er lavet af Tesla-ejere med den nye beta, men det er formentlig fordi det netop er en beta – den endelige version kommer givetvis til at se noget bedre ud.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Den nye beta er baseret på en helt ny gennemskrivning af den software, der ligger til grund for Autopiloten, der er Teslas navn for den selvkørende teknologi. Igennem flere år har Tesla opsamlet data fra ejere af deres elektriske biler – for at udbygge deres “neural network”, altså en enorm mængde data om hvordan trafikken fungerer og hvilke indtryk, bilerne får af verden omkring dem. Og det har altså nu givet den første beta, der er i stand til at navigere af sig selv.

Videoer giver godt indtryk

Den første video viser hvordan betaen er slået til – og at interfacet ser betydeligt anderledes ud, end tidligere.

I den næste video kører bilen op til kryds og navigerer over dem – holder for rødt og følger trafikken. Ifølge brugeren “Brandonee916” skulle han ikke gøre andet end at sætte afstanden til forankørende.

Næste video viser et venstresving, hvor bilen tydeligt er forsigtig, men fint klarer at dreje til venstre efter at have holdt tilbage for modkørende og fodgængere.

I løbet af de næste uger og måneder vil vi formentlig få endnu flere videoer der viser, hvordan den nye beta klarer sig ude i verden – og vi kan formentlig også forvente enkelte problemer – og selv om Tesla er meget klare i deres bemærkninger til softwaren, og siger at føreren altid skal holde hænderne på rattet, skal vi nok se enkelte, der bliver overmodige og lader bilen køre mens de selv sidder og læser avis.

Tesla har i øvrigt lige annonceret, at de har tænkt sig at sætte prisen på deres “fuldt selvkørende”-pakke op fra 8.000$ til 10.000$ – netop fordi målet nærmer sig.

Back to top button