fbpx

 

 

 

 

TeknologiTophistorie

Android-telefoner suger 20x flere data end iPhone

Nyt studie hævder, at Android sender tyve gange så mange data hjem til Google som konkurrenten iPhone. Google er uenig.

Et studie fra Trinity College i Irland hævder, at Android-styresystemet sender langt flere brugerdata hjem til Google end Apples iPhone. Faktisk sender Android-telefoner hele 20 gange flere data end konkurrenten, hævdes det, endda også selv om brugeren har bedt styresystemet om at lade være. Google er ikke enige og siger, at der er fejl i metodikken.

Både iOS og Android sender kontinuerligt data om brug af telefonen tilbage til henholdsvis Apple og Google. Douglas Leith, der har foretaget undersøgelsen hævder endda, at data sendes tilbage til selskaberne på trods af, at brugeren eksplicit har konfigureret privatlivsindstillinger til at fravælge samling af data. Selv når telefonen er inaktiv, opretter enheden forbindelse til sin backend-server i gennemsnit hvert 4,5 minut, mener han videre. Og det gælder altså både iPhone og Android-telefoner.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Der, hvor Android stikker ud, er mængden af data, der samles. Ved opstart sender en Android-enhed omkring 1 megabyte data til Google, mens iOS sender omkring 42 kilobyte til Apple. En inaktiv Android-telefon sender i gennemsnit 1 megabyte data til Google hver 12. time, mens en inaktiv iPhone sender 52 kilobyte i samme tidsrum.

Det er både selve styresystemet og forudinstallerede apps, der suger informationer. Selv når de ikke har været åbnet eller brugt overhovedet. Mens iOS automatisk sendte data fra Siri, Safari og iCloud, indsamlede Android data fra Chrome, Youtube, Google Docs, Safetyhub, Google Messenger, enhedens ur og Google-søgefeltet.

Disse data sendes til Apple og Google, selv når brugeren ikke er logget ind på telefonen:

DataApple iOSGoogle Android
IMEIJaJa
SerienummerJaJa
SIM-serienummerJaJa
TelefonnummerJaJa
Devce ID’sUDID, Ad IDAndroid ID, RDID/Ad ID,Droidguard Key
LokationJaNej
TelemetriJaJa
CookiesJaJa
Lokal IP-adresseJaNej
Enhedens MAC-adresseNejJa
MAC-adresser i nærhedenJaNej
(Kilde: Douglas Leith / Trinity College)

Google har til Arstechnica bestridt resultaterne og siger, at de er baseret på forkerte målinger. Google siger også, at dataindsamling er en kernefunktion i enhver forbundet enhed. En unavngiven talsperson fra Google siger:

“Vi har identificeret mangler i forskerens metode til måling af datavolumen og er uenige med undersøgelsens påstande om, at en Android-enhed deler 20 gange flere data end en iPhone. Ifølge vores forskning er disse fund ikke i denne størrelsesorden, og vi delte vores metodologiske bekymringer med forskeren inden offentliggørelsen”.

Artiklen fortsætter efter annoncen

“Denne forskning beskriver i vid udstrækning, hvordan smartphones fungerer. Moderne biler sender regelmæssigt grundlæggende data om køretøjskomponenter, deres sikkerhedsstatus og serviceplaner til bilproducenter, og mobiltelefoner fungerer på samme måde. Denne rapport beskriver disse kommunikationer, som hjælper med at sikre, at iOS- eller Android-software er opdateret, tjenester fungerer efter hensigten, og at telefonen er sikker og kører effektivt.”

Douglas Leith fastholder resultaterne af sin undersøgelse og siger, at Googles svar efter hans mening er “vildledende”.

Leith foretog undersøgelsen på en Google Pixel 2 telefon med Android 10, samt en iPhone 8 med iOS 13.6.1. Hele undersøgelsen kan læses her (PDF, åbner i ny fane).

Artiklen fortsætter efter annoncen Disney+
Back to top button