×
Mobil og tabletsTophistorie

Anmeldelse: Apple iPhone SE 2022

iPhone SE er stadig et godt valg for dig der vil have iPhone uden at købe de dyre topmodeller - eller dig der bare elsker startknappen

Det første der slår mig, da jeg pakker iPhone SE ud er, at den faktisk er ret lille. Samtidig er det, for en der ellers kun bruger topmodellerne, en lidt nostalgisk oplevelse at få den lille telefon i hånden. Det er som at stå med 2016 – men med 2022 indeni. iPhone SE er nemlig, på stort set alle måder, ny vin på gamle flasker.

Design der giver mindelser om en bedre tid

Kan du huske da Brexit ikke engang var en teoretisk mulighed, da Trump bare var realitystjerne og Corona-virus kun var noget, du havde hørt om hvis du arbejdede i et laboratorium? Det var nemlig i 2014 jeg selv sad på bænken i San Fransisco og så Tim Cook lancere den nye, og på mange måder radikalt anderledes iPhone 6. I dag kan man sige at verden er et noget andet og, vil de fleste nok indrømme, mere farligt sted – men til gengæld har telefonerne udviklet sig betragteligt. Men iPhone SE ligner stadig den iPhone 6, Cook dengang lancerede i San Fransisco. I hvert fald hvis man kun kigger overfladisk på den. For under overfladen gemmer sig en helt anden historie.

Faktisk er det ikke kun under overfladen, iPhone SE er en helt anden fisk end iPhone 6. Den har nemlig fået en version af Gorilla Glass udenpå også, så den burde være betydeligt sværere at smadre – hvem har ikke haft en iPhone 6 hvor glasset var flækket? Og den er også næsten vandtæt – ikke helt, du skal IKKE tage den med ud at svømme – og klarer fint de fleste situationer hvor den kommer i kontakt med væsker og støv med sin IP67 rating. Det er med andre ord en mere robust telefon. Jeg har af gode grunde ikke efterprøvet det, men mon ikke du kan finde videoer på YouTube lige om lidt, hvor du kan se hvad den kan?

Hjernen er forskellen

Processoren i iPhone SE er den store forskel på den og både dens forgænger, SE fra 2020, og naturligvis iPhone 6, 7 og 8 der også deler designet. SE fra 2022 er en vanvittigt hurtig telefon. Den er bygget på processoren fra 13 serien, og dermed er det formentlig en telefon der slår stort set alle andre på markedet. I hvert fald viser min hastighedstest i Geekbench, at den banker alle Android telefoner hen ad jorden.

Det viser sig heldigvis også i brug; iPhone SE er hurtig. Ekstremt hurtig. Den klarer faktisk alt helt flydende og uden nogen former for lag. Og sådan burde det fortsætte i årevis. Apple er nemlig den absolut bedste producent til at understøtte “gamle” telefoner – selv den nu 7 år gamle iPhone 6S er understøttet af den nyeste version af iOS, og det samme kan du formentlig forvente af den nye iPhone SE.

Det samme kamera bliver bedre

Egentlig er der ikke noget nyt i den fysiske del af kameraet. Det er et 12 megapixel kamera der sidder på bagsiden af telefonen, og det er egentlig det samme som har været i de seneste versioner af de billige iPhones. Forskellen er, at A15 Bionic processoren giver ekstra muligheder – simpelthen fordi billederne bliver forbedret digitalt. Det lyder måske ikke af så meget, men i praksis bliver billederne generelt rigtigt gode, så du har et glimrende “point and shoot” kamera til at tage det hurtige billede når lillemanden tager sine første skridt. Du hiver telefonen op og trykker på knappen – så får du et godt billede, helt generelt. Selv i ret mørke omgivelser gør kameraet på iPhone SE en ret stor forskel.

Frontkameraet er 7 megapixel og har også fået en del af de avancerede funktioner som A15 giver; Smart HDR 4, portræt effekt og så videre. Det er stadig ikke det allerbedste selfiekamera i verden, men igen – på en telefon i denne klasse er det aldeles hæderligt.

5G og hurtigt wifi

Der er også opgraderinger på forbindelserne – især vil du formentlig mærke forskel på hastigheden når du er ude i verden – der er nemlig blevet plads til 5G i iPhone SE. I praksis er det dog kun når du skal se højt opløselig video eller downloade store filer at du får noget ud af hastigheden. Til gengæld synes jeg, der er betydelige forbedringer i forbindelsesstabiliteten; jo mere 5G bliver udbredt, jo mere vil du opleve at der ikke er udfald og mærkelige lags. Er du hjemme kan du glæde dig over, at SE har fået Wifi6 og dermed betydelige forbedringer på både stabilitet og ydelse.

Et par timer mere på batteriet

Batterilevetid har altid været en akilleshæl på iPhones med det “gamle” iPhone 6 design. Der er den nye SE også forbedret en smule, for Apple hævder at du kan få ca. 2 timer ekstra ud af telefonen. I praksis har det været svært at teste fordi den faktisk snildt holder en hel dag. Det kan dog i særdeleshed komme i spil når telefonen er ved at blive ældre og batteriet degenererer – så vil det at telefonen generelt bruger mindre strøm blive utroligt vigtigt.

Der er også trådløs opladning og med en 20W oplader kan du også hurtiglade telefonen – med ca. 50% på 30 minutter, hvilket er helt fint til de flestes behov. Med andre ord er SE på mange måder fuldt på højde med dens storebrødre her.

Prisen er afgørende

Der hvor iPhone SE for alvor tager kegler er på dit kreditkort udtog. Den står nemlig i 3.999 kr. for 64GB udgaven. Men før du kaster dig over den skal du huske, at 64GB er meget lidt. Selv hvis du ikke er typen der tager tusindvis af billeder og video i høj opløsning, så vil du stadig løbe tør med 64GB. Min anbefaling er derfor, at du vælger den midterste option; 128GB. Det er til gengæld fint til langt de fleste menneskers normale behov, og 256GB er i overkanten for de fleste – men igen, tager du rigtigt mange billeder og vil du gerne have lokale kopier på din telefon i god kvalitet – ja, så kan det godt være, at 256GB er der hvor du skal hen.

I hvert fald er prisen rimelig. Husk dog, at iPhone 12 Mini stadig findes på hylderne, og den koster ca. 1.000 kr. mere – du får ca. samme størrelse skærm, men i en betydeligt mindre indpakning, og der er FaceID og alle de andre ting der følger med i den pakke også. Så du skal egentlig bare gøre det, jeg altid anbefaler: Overvej dit behov. Og dit behov kan sagtens være den nye iPhone SE 2022 – for det er en virkelig fin telefon.

iPhone SE 2022

Design
Funktioner
Ydelse
Pris

Pris: Fra 3.999 kr.

iPhone SE giver masser af smæk for skillingen, og er du til en lidt nostalgisk oplevelse, er SE formentlig lige noget for dig.

Back to top button

Vi lever af annoncer

Hejsa kære læser. Vi kan se, at du bruger en Adblocker. Det er vi superkede af. Som et lille medie er vi afhængige af annoncekroner for at kunne levere gratis indhold til dig. Vi vil derfor bede dig om at lukke for din AdBlocker eller i det mindste give vores site lov til at vise bannere, hvis du gerne vil læse vores indhold. Med venlig hilsen iNPUT.