fbpx

 

 

 

 

Mobil og tablets

Første danske anmeldelse: iPhone 8

iPhone 8 er kedelig på overfladen - for den ligner alle andre iPhones siden iPhone 6. Ikke desto mindre er det en rigtigt god telefon på stort set alle områder.

Apples nyeste topmodel hedder ikke iPhone 8. Til gengæld er den nye iPhone 8 et udmærket kompromis for dig, der ikke vil bruge næsten 9.000 kr. på en telefon og alligevel have mange af de vigtigste nye features fra iPhone X.

Design, design, design

Jeg ved, at folk vil være helt ”jeg skal bare have iPhone X” – iPhone 8 er jo slet ikke en nyhed. Til det er svaret: Jo, iPhone 8 er absolut en nyhed. Trådløs opladning, lynopladning via kabel, bedre optisk billedstabilisator og en processor, der kan feje alt af banen er faktisk nyheder der alene gør, at det ikke er en fejl, at Apple har navngivet telefonen iPhone 8 i stedet for iPhone 7S. Og selv om telefonen til forveksling ligner den forrige generation, så er glasbagsiden faktisk en rigtigt lækker detalje – og ja, jeg ved godt at den mestendels er et resultat af, at trådløs opladning kræver en glasbagside – men ud fra et designperspektiv er det altså en ret pæn løsning.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hurtig. Meget hurtig

iPhone 8 er, naturligvis, den hurtigste iPhone nogensinde. Eftersom den har den laveste opløsning af de tre nyeste iPhones er det samtidig den, hvor processoren skal skubbe det mindste antal pixler op på skærmen, så den er endda en smule hurtigere end de to andre nye telefoner. Samtidig er Apples nye chip, A11 Bionic, helt uden sammenligning den hurtigste processor i en telefon på markedet lige nu. Den blæser de andre fuldstændigt af banen, og jeg må indrømme, at jeg lige nu tvivler på, at Huawei – som ellers også godt kan bygge en god chip – vil kunne indhente Apples forspring når det kommer til processorkraft.

I Geekbench måler vi iPhone 8 til 4184 i single core og 9839 i multicore. Det er voldsomt hurtigt. Næsten dobbelt så hurtigt i begge kategorier som Samsungs S8 og 33% hurtigere i singlecore og næsten 80% hurtigere i multicore end iPhone 7. Med andre ord; Apple har bygget en chip, der bliver umådeligt svær at hente for konkurrenterne.
I hverdagsbrug var iPhone 7 på mange måder allerede hurtig nok, så du kommer nok ikke til at føle den helt store forskel, hvis du opgraderer fra forrige generation. Kommer du fra en iPhone 6 eller 6S vil du dog føle en helt enorm forskel.

Skærm med TrueTone

Den største opgradering til skærmen er en, du knap kommer til at tænke over når du bruger iPhone 8 til hverdag; den har fået TrueTone teknologien ligesom iPad Pro har det. Det betyder i praksis, at skærmen tilpasser sig det omgivende lys og indstiller hvidbalancen så en hvid ”side” rent faktisk ser hvid ud – ligegyldigt hvad lyset er i omgivelserne.

Ud over det er det stadig den samme 1334 x 750 skærm, der sidder på iPhone 8, og hvis du virkelig er ude efter nyheder på skærmområdet skal du væbne dig med tålmodighed og vente på iPhone X, for der er ikke så meget at komme efter her. Når det er sagt er det stadig en rigtigt god skærm, der sidder på iPhone 8, og de færreste vil have problemer i hverdagen med dens lysstyrke, kontrast eller enormt gode farvegengivelse.

Langsom opladning uden ledning

Apple har valgt Qi standarden til opladning uden ledning, og det er for så vidt en god ide, og det lægger en gang for alle krigen om standarder på trådløs opladning i graven; Qi vandt. Desværre er det ikke verdens hurtigste teknologi, men lader du oftest telefonen om natten er den naturligvis klar med 100% strøm om morgenen. Skulle du i løbet af dagen have brug for at give telefonen lidt ekstra juice, så er det muligt at oplade den via en hurtigoplader du kan købe hos Apple – eller ved eksempelvis at koble telefonen til en iPad lader eller en MacBook lader. Vi har prøvet begge dele, og de er mærkbart hurtigere end hvis man bruger den medfølgende lader. Faktisk kan MacBook laderen give telefonen de annoncerede 50% på en halv time – det er glimrende.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Fornuftigt kamera

Kameraet på iPhone 8 sidder godt nok helt alene på bagsiden af telefonen, i modsætning til dens to søskende der begge har en dualkamera løsning. Men der er stadig sket et par forbedringer her også; først og fremmest har iPhone 8 fået væsentlig bedre OIS – optisk billedstabilisering. Det gør at billederne helt overordnet set bliver skarpere, og især i svagt lys tager telefonen altså ganske glimrende billeder.

Den nye billedprocessor ser generelt ud til at levere varen, og sammenligner vi direkte med billeder taget på iPhone 7 er der klare forbedringer at spore. Igen – især i lidt mørkere omgivelser, men også ved højlys dag er der en synlig forskel. Der er ingen tvivl om, at dette er det bedste kamera i en iPhone nogensinde, og det ligger sig i vores umiddelbare vurdering nogenlunde op ad de mest oplagte konkurrenter; Samsungs Galaxy S8, Huawei Mate 9 Pro og HTC U11. Alle de andre har flere tricks i ærmet, men hvis man udelukkende ser på billederne helt objektivt og ser på kameraet som et ”quickshooter” der skal kunne levere god kvalitet i hverdagen – ja, så er Apple nu helt med.

Apple slår meget på AR i deres præsentation af telefonen, men reelt set findes der stadig meget lidt software der gør brug af funktionaliteten. Vi har dog lovning på IKEA’s kommende app, der virkelig skulle kunne vise hvad teknologien kan klare, så du må vente pænt på vores anmeldelse af den.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Skal, skal ikke?

Hvis der ikke ventede en iPhone X lige om hjørnet var iPhone 8 et oplagt valg for iPhone brugere der vil opgradere fra eksempelvis 6 eller længere tilbage. På trods af, at telefonen kun har fået en begrænset overhaling på designet er der stadig forbedringer nok til, at de fleste vil være rigtigt godt tilfredse med iPhone 8. Især hastighedsforøgelsen og muligheden for trådløs opladning fungerer rigtigt godt. Størrelsen er stadig handy og telefonen kan betjenes med en enkelt hånd – hvilket er mere end hvad man kan sige om Plus udgaven. Og, vigtigst af alt, så koster den billigste model ca. 3.000 kr. mindre end den billigste model af iPhone X. Så er du praktisk og økonomisk anlagt, og har du brug for en ny iPhone er iPhone 8 absolut ikke noget dårligt bud. Jeg gætter på, at der kun kommer to nye iPhones næste år – og de kommer begge til at ligne iPhone X.

iPhone 8

Design
Funktioner
Ydelse
Pris

Pris: 4.891 kr

iPhone 8 er kedelig på overfladen - for den ligner alle andre iPhones siden iPhone 6. Ikke desto mindre er det en rigtigt god telefon på stort set alle områder.

Back to top button