×
ElbilerTophistorie

Så meget sparer du ved at skifte til elbil

Færdselsstyrelsen har lavet beregninger der viser, at du kan spare knapt 50 øre per kilometer du kører, hvis du skifter fra fossil til elbil.

For billister, der kører mange kilometer årligt, kan der være mange penge at hente, hvis de vælger at skifte fossilbilen ud med en elbil. På Færdselsstyrelsens webside, Bilviden, viser beregninger, at der i gennemsnit er op til 46 øre at spare for hver kilometer, alene på brændstof.

Kører man eksempelvis bare 10.000 kilometer om året, er der 4.600 kroner at spare. I eksemplet er der taget udgangspunkt i en stor sedan, som eksempelvis en Tesla Model 3, der lades op hjemme garagen.

Men selv med små biler er der penge at spare ved at skifte dinosauer-brændstoffet ud med elektrisitet. I en benzinbil i Peugeot 208-klassen koster det i gennemsnit 74 kroner at køre 100 kilometer. I en tilsvarende elbil slipper man med med 46 kroner, hvis man lader op derhjemme. Lader man op ved en offentlig lynlader koster det knapt 62 kroner at køre 100 kilometer.

Midt i mellem ligger SUV’erne. Her vurderer Færdselsstyrelsen at fossiludgaven koster knapt 88 kroner / 100 kilometer, mens en elbil som Skoda Enyaq iV koster 49 kroner for samme strækning.

skifte
Grafik fra Bilviden.dk, der drives af Færdselsstyrelsen.

Som det ses herover er det ikke alene godt for pengepungen at skifte til elbil. Man sparer også miljøet for væsentlige mængder CO2. Mens en stor sedan udleder 14,69 kilo (!) CO2 for hver 100 kilometer, så udleder elbiler – uanset størrelse – et rent 0.

Hertil skal der naturligvis lægges udledninger fra fremstillingen af bilerne, der ikke er inkluderet i disse tal. De seneste estimater på en front hævder, at en Tesla Model Y skal køre bare 15.873 kilometer før den har overhalet Nissan Qashqai i CO2-fremstillingsregnskabet. 

Færdselsstyrelsens beregninger er baseret på gennemsnitspriserne, på baggrund af prisudviklingen i Danmark over det seneste kalenderkvartal.

Bilviden.dk kan du læse mere om beregningerne og sammenligne konkrete biler.

Back to top button

Vi lever af annoncer

Hejsa kære læser. Vi kan se, at du bruger en Adblocker. Det er vi superkede af. Som et lille medie er vi afhængige af annoncekroner for at kunne levere gratis indhold til dig. Vi vil derfor bede dig om at lukke for din AdBlocker eller i det mindste give vores site lov til at vise bannere, hvis du gerne vil læse vores indhold. Med venlig hilsen iNPUT.