×
TeknologiTophistorie

Teleselskaber indfører miljømærkning af mobiltelefoner

Samsung Galaxy S21 er den grønneste smartphone på markedet, ifølge ny miljømærkning fra Telia og en række andre teleselskaber.

Telia er, som det første teleselskab herhjemme, klar med miljømærkning af smartphones. Ordningen skal give en større gennemsigtighed for forbrugeren, der på en række telefonmodeller fremover kan se, i hvor høj grad den enkelte model belaster miljø og klima.

Eco Rating, som den hedder, er skabt af Telia Company, Vodafone, Deutsche Telekom, Telefonica og Orange, og målet er at skabe en global standard for, hvordan man miljømærker mobiltelefoner. 12 producenter – deriblandt Samsung, Motorola, OnePlus og Xiaomi – er med i ordningen, og der er fortsat dialog med andre producenter om at tilslutte sig. Apples iPhone, der er blandt de mest populære telefoner herhjemme, ikke med i ordningen.

– Vi er stolte af at kunne lancere en global mærkningsordning af vores mobiltelefoner. Det er naturligt, at der kommer mere fokus på, hvordan man kan gøre sit aftryk på kloden lavere gennem sit forbrug. Vores kunder efterspørger gennemsigtighed, og det er det, vi leverer med Eco Rating, siger Telia Danmarks direktør for sustainability, Julie Nilsson Bour-Hil.

Fem hovedpunkter

De mobiltelefoner, der er med i ordningen, rates ud fra en lang række faktorer, der opsummeres i fem hovedpunkter og en samlet score. De fem hovedpunkter er:

  • Holdbarhed: Tager hensyn til robustheden af telefonen, levetid på batteriet samt garantiperiode på telefonen og de forskellige dele, den består af.
  • Reparerbarhed: Dækker over, hvor let det er at reparere enheden. Medregner design af produktet og tager også hensyn til, i hvor høj grad det kan lade sig gøre at opgradere eller genbruge enheden.
  • Genanvendelighed: Handler om, hvor mange og hvor meget af enhedens komponenter, der kan adskilles og genanvendes, samt hvor meget information der medfølger ifm. det.
  • Klimahensyn: Udledning af drivhusgasser for enheden i hele dens levetid. Jo bedre score, desto lavere aftryk på klimaet.
  • Ressourceeffektivitet: Dækker over mængden af knappe råmaterialer anvendt i enheden, den virkning de forårsager, samt kompleksiteten i fremskaffe materialerne. En høj score betyder, at enheden i mindre grad bruger knappe råmaterialer.

Den samlede score er et tal fra 0-100, hvor 100 er den højeste score og angiver den mindste miljø- og klimabelastning.

miljømækrning
Sådan ser miljømærkningen ud (Illustration: Telia).

Den bedste Eco Rating score lige nu tilhører Samsung Galaxy S21 med en score på 85 ud af 100. Gennemsnittet af alle bedømte modeller i ordningen er på 73 ud af 100.

Knap 40 procent af de modeller Telia forhandler er indtil videre omfattet af mærkningsordningen, oplyses det. Du kan læse mere om ordningen hos Telia eller hos Eco Ratings internationale hjemmeside.

Back to top button

Vi lever af annoncer

Hejsa kære læser. Vi kan se, at du bruger en Adblocker. Det er vi superkede af. Som et lille medie er vi afhængige af annoncekroner for at kunne levere gratis indhold til dig. Vi vil derfor bede dig om at lukke for din AdBlocker eller i det mindste give vores site lov til at vise bannere, hvis du gerne vil læse vores indhold. Med venlig hilsen iNPUT.