×
Routere

Netgear Nighthawk X8

Netgear Nighthawk X8 er en gigantisk router der er dyrere end de fleste - til gengæld er den også helt vanvittigt god

Indrømmet: Routere er ikke synderligt sexede. De er heller noget, man orker at bruge for meget tid på at undersøge inden køb, for når de først er sat op ”er de der bare”. I bedste fald skal du sjældent pille ved dem igen. Undertegnede har altid haft en laissez-faire holdning til routere og har kørt med den samme i årevis. Og jeg er blevet snydt. Så vandet driver. Netgears nye Nighthawk X8 har nemlig vist mig, hvad jeg er gået glip af.

Ikke alene er Netgear Nighthawk X8 skabt til at skubbe massive mængder data trådløst rundt i hjemmet, routeren er også udstyret med lækre små funktioner, der hjælper med at administrere og optimere netværket helt automatisk. Resultatet er en hamrende lækker æske, der i den grad leverer varen – men den er samtidig et ordentligt skrummel, der scorer lavt på WAF-faktoren, er rent overkill for de fleste almindelige brugere – og hundedyr oven i købet.

Al den teknik
X8 har såkaldt tri-band-teknologi. Uden at blive for teknisk så betyder det, at routeren kan ”bundle” tre trådløse forbindelser (2 x 5GHz og en 2,4GHz) og give overførselshastigheder på op til brutale 5,4 Gbps. Teknologien giver ikke alene høj hastighed, den giver også mulighed for at sortere mellem de langsomme og hurtige wifi-enheder og køre dem på hver deres trådløse forbindelse. Normalt er et trådløst netværk aldrig hurtigere end den laveste fællesnævner, men det er altså ikke tilfældet her. Ved at bruge ”Smart Connect”-funktionen tildeles hver enhed strategisk til det hurtigst mulige netværk. Det betyder, at en gammel trådløs printer, der kun understøtter 802.11b/g ikke giver nyere 802.11ac-kompatible enheder en langsom forbindelse.

Routeren understøtter også såkaldt Quad-stream på alle tre frekvensbånd, hvilket gør det muligt at levere trådløs dataoverførsel til og fra fire forskellige enheder i hvert frekvensbånd – samtidig.

Samtidig har Netgear smidt aktiv antenneteknologi i X8, så wifi-signalet forstærkes gennem selve antennerne. Der er i alt otte antenner (deraf navnet, red.), hvoraf de fire er eksterne og fire er interne. Det er med andre ord en muskuløs krabat, der river dine data rundt, og det er jo fint på papiret. Men hvad får jeg ud af det i praksis?

Lad mig sige det således; inden jeg tilsluttede Netgear Nighthawk X8 kunne jeg kun med nød og næppe streame en Full HD-film trådløst fra computeren til tv-skærmen. Nu kører det fuldstændig flydende – samtidig med at datteren ser Netflix på sin egen tablet samtidig! Jeg har ikke mulighed for at teste med 4K-materiale, men det er lige før jeg tror, at det vil kunne lade sig gøre uden problemer.

Smidig opsætning
Nu skulle man måske tro, at opsætningen af alle disse lækkerier ville være besværlig. Og ja, hvis man ikke kender forskellen mellem WPA og TCP, så vil det nok være udfordrende. Men for alle der har lidt basal viden om netværk – og jeg er bestemt ikke netværksekspert – så er det faktisk en temmelig smidig proces. Opsætningen kan foregå fra både computerens browser og en tablet, mens novicer sandsynligvis vil vælge at gøre det fra Netgears Genie-app, der kan hentes til smartphones.

Flere lækkerier
Netgear har naturligvis drysset yderligere krymmel hen over deres flagskibsprodukt. Den har såkaldt Dynamic QoS (Quality Of Service, red.), der automatisk garanterer bredbånd til enheder der har brug for det – for eksempel vil en tablet, der streamer video, blive forkælet i forhold til en smartphone der henter mails.

Routeren har også seks ethernet-stik, hvor de fleste andre routere kun har fire. De to ekstra stik kan eventuelt bruges til at dobbelt-tilslutte en NAS, så hastigheden teoretisk fordobles. Eksterne USB-diske og printere kan tilsluttes via routeren to USB-stik og til de virkelige nørder skal det nævnes, at X8’eren understøtter Open Source-firmware, blandt andet det famøse DD-WRT-”Kong Mod”.

Der er naturligvis også adgang til Netgears ReadyCloud, der er en ”personlig” cloudløsning. Hvis der er sluttet en ekstern USB-disk til routeren, kan indholdet på den tilgås fra enhver internet-opkoblet computer eller enhed.

Routeren har iTunes-server, DNLA, VPN-understøttelse og så videre. Listen er så lang, at vi har måttet vælge ud.

Og så lidt brok …
Jo, der er også noget at brokke sig over. For det første er routeren kolossal. Den har nærmest samme størrelse som en bærbar computer. Og de blåt lysende antenner, der stikker ud i alle retninger får den til at ligne et rumskib. Det kræver en forstående frue i huset, hvis den skal placeres noget andet sted end i et klædeskab. Som nævnt er WAF-faktoren lav.

Den medfølgende app er heller ikke voldsomt lækkert lavet. Den lugter langt væk af ingeniører – og man skal i virkeligheden forbi en browser, hvis man vil ind og pille de følsomme steder.

Dertil kommer prisen. Fire tusinde kroner er mange penge for et stykke infrastruktur, man aldrig rigtig bemærker – og som kan fås for mindre end en fjerdedel af prisen, hvis man er villig til at gå på kompromis. For langt de fleste af lækkerierne ER altså rettet mod supergameren, nørden og pilfingeren, der vil have det bedste af det bedste.

Den er som den italienske sportsvogn, man går og drømmer om, men i virkeligheden ikke har brug for. En Volkswagen kan grundlæggende det samme, men til en tiendedel af prisen. Og så er folkevognen i øvrigt slet, slet ikke lige så sjov.

Derfor vil jeg græde salte tårer, når Netgear ringer for at få deres muskelbundt tilbage. Jeg ved nemlig, at jeg aldrig vil kunne retfærdiggøre at hive fire tusinde ud af familiebudgettet for at investere i den – og den er det bedste, jeg nogen sinde har gjort for min netværksinfrastruktur.

Design
Funktioner
Ydelse
Pris

Pris: 3.265 kr.

Netgears X8 er et muskelbundt der kan alt det, du har brug for i en router. Hvis du kan finde den til en god pris er det bare at købe.

Back to top button

Vi lever af annoncer

Hejsa kære læser. Vi kan se, at du bruger en Adblocker. Det er vi superkede af. Som et lille medie er vi afhængige af annoncekroner for at kunne levere gratis indhold til dig. Vi vil derfor bede dig om at lukke for din AdBlocker eller i det mindste give vores site lov til at vise bannere, hvis du gerne vil læse vores indhold. Med venlig hilsen iNPUT.