×
Gaming

5 ting der er værd at vide om Microsofts Project xCloud

Ifølge Microsoft er der to milliarder gamere i verden. Nogle af dem har pc, nogle har konsol, nogle har mobiltelefon og nogle af dem har alle tre. Hvad hvis du alle sammen kunne få adgang til og spille konsolspil på deres enheder? Det er spørgsmålet som Microsoft både stiller og har svaret på: Project xCloud. 

Men hvad er Project xCloud egentlig – og hvordan virker det? Det forsøger vi at svare på her.

Streamer spil til mobiltelefonen

Eller til din tablet, eller til en “anden tilsluttet enhed” som Microsoft udtrykker det. Det betyder i første omgang computere, men på sigt kan det også være fladskærme og tilsluttede bokse (Apple TV etc.). Al den tunge regnekraft som Xbox-konsollen normalt tager sig, løftes i stedet for at specialdesignede servere som er placeret i 54 Azure-datacentre rundt om i verden. Det betyder, at Microsoft har muligheden for at gøre Project xCloud tilgængelig i 140 lande.

Et spil kører over xCloud på en tablet (foto: Microsoft).

Behov for en god forbindelse

Har du forsøgt at se Netflix på toget ved du, at en god forbindelse betyder en hel del. Og under spil er en god forbindelse ganske enkelt alfa og omega. Den store fjende er latenstiden; tiden det tager fra du trykker på knappen til spillet “opfatter” det. Sker det ikke med det samme, bliver spillet simpelthen umuligt – især, hvis det er et multiplayer-skydespil. Microsodt Azure-servere kan naturligvis gøre en del af arbejdet, men det kommende 5G-netværk vil virkelig være en gave her …

Det erstatter ikke konsollerne

Da den fjerde generation af konsoller blev lanceret i 2013 i form af PS4 og Xbox One, var vi mange der forventede, at det ville blive de sidste af slagsen. At spil fremover ville foregå udelukkende over nettet på såkaldt tynde klienter. Men her seks år – og en ny konsolgeneration –  senere er der stadig behov for seriøs hardware ved siden af tv’et. Og ifølge Microsoft kommer det ikke til at ændre sig: xCloud skal komplimentere konsollerne, ikke erstatte dem. At spille på en mobiltelefon bliver aldrig det samme, som at sidde foran et 60-tommers tv med surroundlyd.

Kan Microsoft, hvor andre fejlede?

Microsoft er ikke det første firma, der har tænkt tanken om et verdensomspændende netværk til konsolspil. Helt tilbage i 2010 lanceredes tjenesten OnLive, der tilbød streaming af spil til deres egen lille tv-boks for et månedligt abonnement. OneLive var langt foran sin tid – for langt. Det endte med at Sony opkøbte patenterne, kombinerede dem med teknologi fra konkurrenten Gaikai og udsendte den nye bryg under navnet PlayStation Now.

OnLive-tv-boksen.

De første test starter i år

Der er endnu ikke sat en specifik lanceringsdato for Project xCloud, men Microsoft hævder at de begynder en offentlig test af systemet senere i år. Det betyder så til gengæld, at vi almindelige dødelige ikke får adgang til xCloud i sin endelige form tidligere end i hvert fald 2020 … måske i tide til, at de første 5G-udvidelser er sat op i de store danske byer.

Herunder kan du se Microsofts egen præsentation af Project xCloud:

Back to top button

Vi lever af annoncer

Hejsa kære læser. Vi kan se, at du bruger en Adblocker. Det er vi superkede af. Som et lille medie er vi afhængige af annoncekroner for at kunne levere gratis indhold til dig. Vi vil derfor bede dig om at lukke for din AdBlocker eller i det mindste give vores site lov til at vise bannere, hvis du gerne vil læse vores indhold. Med venlig hilsen iNPUT.