Mobil og tablets

Anmeldelse: Apple iPhone SE 2020

iPhone SE 2020 er ikke en vanvittig topmodel - men har du behov for en ny iPhone, men ikke behov for luksus - ja, så er det et fantastisk køb.

Til september kommer iPhone 12. Eller rettere, iPhone 12 kommer formentlig til september. Og det bliver en vild telefon i nyt design, men ny processor, mindre kant, bedre kamera, 5G og alt muligt andet smart. Men det er ikke den vigtigste telefon, Apple har på tapetet i år – for den er faktisk lanceret allerede nu: iPhone SE 2020. Hvorfor? Fordi det er telefonen for alle dem, der har ventet med at opgradere deres iPhone 6 eller 6S, fordi de gerne ville have en telefon der kan få opdateringer i mange år frem – og som ikke vil betale over 5000 kr. for en mobiltelefon – ligemeget, hvor god den så er. Og iPhone SE 2020 er, med sin startpris på kun 3.699 kr., en virkelig god deal for netop den gruppe.

Genbrug gange mange

Designet på iPhone SE 2020 er virkelig ikke nyskabende. Som i overhovedet. Den er fuldstændigt tilsvarende dens forgængere – fra iPhone 8 (der kom i 2017) og helt tilbage til iPhone 6, der var den telefon der debutterede designet. Skærmen er 4,7″ og i øvrigt IPS – præcis som forgængerne. Men er det så så galt?

iPhone SE 2020
Så fin kan iPhone SE 2020 se ud i hvid – vi har dog fået den sorte til test.

For nogen – dem, der elsker at have det nyeste og dem der elsker at prale med at have det nyeste – er det en regulær katastrofe at eje en telefon, der lige så godt kunne være fem år gammel. Men for rigtigt mange brugere er det fantastisk at have en telefon, der ligner og bruges præcis som den forrige de havde – men med forbedringer på især kamera og hastighed. Og det er lige præcis det, iPhone SE har fået og det er lige præcis det, der gør at designet ikke betyder så meget for, om telefonen bliver et hit eller ej.

TouchID lever stadig

iPhone SE har altså genbrugt rigtigt mange af de egenskaber der igennem de sidste par år har gjort iPhone 8 til et hit. Deriblandt den af mange elskede TouchID. Ja, der er faktisk dem, der slet ikke gider FaceID, og som bare gerne vil have den lille startknap med fingeraftrykslæser. Og den er lige så hurtig og stabil på iPhone SE som den var på iPhone 8. TouchID har jo reelt aldrig fejlet noget, og teknologien er glimrende. Med andre ord er det bare at gå igang, nothing to see here.

Hurtigere end stort set alle Androids

Nå, men meget ligner altså sig selv. I hvert fald indtil man begynder at bruge telefonen. For du vil se – alt efter hvilken telefon du kommer fra – at iPhone SE er lynende hurtig. Processoren i den er fuldstændigt magen til den, der sidder i iPhone 11 og 11 Pro telefonerne, og det betyder at alt kører vanvittigt hurtigt. Faktisk er iPhone SE hurtigere end eksempelvis OnePlus 8 Pro som koster over det dobbelte. Eller faktisk en hvilken som helst Android telefon.

GeekBench 5Single-coreMulti-core
Apple iPhone 12 Pro Max1.5944.099
Apple iPhone 12 Pro1.5964.086
Apple iPhone 12 mini1.5904.057
Apple iPhone SE 20201.3293.332
Huawei Nova 5T6782.422
Huawei P40 Pro7702.889
Huawei P40 Lite5871.831
Motorola Edge+9063.363
OnePlus 8 Pro9093.341
OnePlus 89013.374
OnePlus Nord6061.879
OnePlus Nord N106041.981
OnePlus Nord CE 5G6371.807
OnePlus 8T8913.168
OnePlus 9 Pro1.1273.686
Samsung Galaxy S20 Ultra9092.892
Samsung Galaxy S21 Ultra1.0993.387
Samsung Galaxy Z Fold311323519

Rimelig skærm der dog ikke imponerer

Skærmen på SE er den samme type som Apple har brugt på deres iPhone 11. Og det er der for så vidt intet galt med, men når jeg sidder med den ved siden af min 11 Pro Max og min OnePlus 8 Pro er det tydeligt, at der er mange niveauer op til topmodellerne. Sort er mindre sort, lysstyrken er ikke i nærheden, og farverne er lidt matte.

Men når det er sagt skal man igen huske, hvem der kommer til at købe en iPhone SE – og de kommer ikke fra en topmodel, men fra en ældre iPhone 6, 6S, eller måske 7. (Hvis du har en 8’er ville jeg nok lige vente en anelse, for forskellene er så relativt små at jeg ikke ser en værdi i at skifte. Der vil iPhone 12 nok være mere på sin plads.) Størrelsen er 4,7″ og når jeg normalt bruger en telefon med væsentlig mere skærmplads, så føles den uendeligt lille. Men igen – kommer du fra 6 eller 6S vil du føle dig helt hjemme!

Udmærket hverdagskamera

Hvis du i forvejen går rundt med en Huawei P30 Pro eller en anden telefon med et rigtigt godt kamera, vil du formentlig rynke på næsen over kameraet i iPhone SE, for det er ikke avanceret, og det kan ikke lege afløser for et spejlreflekskamera. Hvad det derimod KAN gøre, er at dage helt fine billeder når man bruger det som langt de fleste gør – og tager billeder af hunden, barnet eller den nye bil til Instagram.

I modlys klarer telefonens kamera sig faktisk udmærket. Bevares, den kan langt fra komme i nærheden af for eksempel de dyre Huawei telefoner som P40 (Læs vores anmeldelse her) eller iPhone 11 Pro Max (Anmeldelse her), der nærmest helt uden problemer tager billeder i alle forhold, men hvis du kigger på billedet herunder og husker på, at huset er i voldsomt modlys, ja så kan du se, at telefonen alligevel er lykkedes med at skabe et godt billede med detaljer alle steder.

iPhone SE 2020 billede

Rigtigt mange vil skifte fra en ældre iPhone – eksempelvis 6 eller 6S. Og for dem vil forskellen på billedkvalitet bogstavelig talt være som nat og dag. Herunder er to billeder taget med henholdsvis iPhone 6S og iPhone SE 2020. Forskellen er enorm – med SE kan man rent faktisk se detaljer i skumringsbilledet, hvor det er klart, at 6S har kæmpe problemer med at levere bare en smule detaljer. Og jo mindre lys, jo større er forskellen.

Samme batterilevetid

En af de ting mange nok har haft problemer med på deres “gamle” iPhone er batterilevetiden. Og den er desværre ikke meget forbedret på den nye iPhone. Jeg vil ikke sige tværtimod, for den er stort set den samme. Når jeg kommer ud sidst på eftermiddagen er telefonen træt og der er sjældent mere end 20% på den. Så den holder reelt ikke en hel dag, hvilket er virkelig ærgerligt.

Den har dog det, Apple kalder hurtigopladning og kan nå ca. 50% på en halv time. Det er ikke i nærheden af, hvad andre producenter kalder hurtigopladning, for flere af dem er oppe på 30W og endda 40W – mens Apple stadig er på 18W. Men… Igen-igen – hvis du kommer fra en iPhone 6 og kobler din SE på en iPad oplader vil du se en voldsom forskel – og du vil i øvrigt også kunne bruge trådløs opladning, skulle du have hang til den slags.

Mange der vil skifte til iPhone SE kommer som sagt fra en ældre iPhone, der formentlig også har et nedslidt batteri. Så når jeg siger, at SE har et tilsvarende batteri, vil det i mange tilfælde være en sandhed med modifikationer, for rigtigt mange vil kunne få væsentligt længere batterilevetid fra et helt nyt batteri end deres gamle.

Wifi 6, men ikke 5G

5G er stadig et stykke ude i fremtiden, og at tilføje det til en telefon til 3.699 kr. ville være decideret mærkeligt. Så det har Apple naturligvis ikke gjort. Det må vente til flagskibene ankommer til september. Til gengæld har SE fået Wifi 6, så når du er på wifinetværket hjemme kan du få gevaldigt smæk på – forudsat altså, at du har investeret i en Wifi6 router.

Den perfekte telefon… For nogen

iPhone SE er en fantastisk telefon hvis du elsker formfaktoren fra iPhone 8 (eller 6, eller hvad du nu har). Den er ekstremt hurtig, kameraet er fornuftigt (uden at være prangende), og du får alle de fordele du får med Apple hvis du er i deres økosystem – plus Apple TV+ i et år. Hvis du er vant til AirPlay og ikke kan leve uden er der heller ikke mange valgmuligheder. Og så kan du forvente, at din telefon holder sig “frisk” i mange år, for Apple er ekstremt gode til at opdatere deres software, også på telefoner der er fem år gamle – i modsætning til de fleste Android telefoner, hvor du skal være glad, hvis du har opdateringer de næste to-tre år.

Hvis du er den ekstremt krævende bruger der forventer alt den nye teknologi ville du formentlig alligevel aldrig kigge to gange på iPhone SE. Men hvis du er den gennemsnitlige bruger der bare gerne vil have en telefon der virker (godt), er hurtig nok til alt det du skal bruge den til, og som får opdateringer i mange år frem – ja, så er SE helt afgjort værd at tage et kig på, for det er en glimrende mobil til en glimrende pris.

iPhone SE FAQ

Hvad er iPhone SE?

iPhone SE er en billig telefon med samme processor som de nyeste Apple topmodeller, men samme design som de ældre iPhone 6, 6S, 7 og 8.

Hvad koster iPhone SE?

Den koster fra 3.699 kr. for den billigste udgave med 64GB hukommelse.

Hvor kan jeg købe iPhone SE?

Stort set alle operatører fører den, ligesom den også kan købes i de fleste elektronikforretninger.

Hvem skal købe iPhone SE?

iPhone SE er klart beregnet på tidligere ejere af iPhones. Blandt andet anbefaler vi den til ejere af iPhone 6, 6S og 7. Har du en iPhone 8 ville vi dog anbefale dig at vente lidt endnu og se om prisen på eksempelvis iPhone 11 falder når der kommer nye modeller til september.

Læs mere om iPhone SE hos Apple her.

iPhone SE 2020

Design
Funktioner
Ydelse
Pris

Pris: 3.699 kr.

iPhone SE 2020 er ikke en vanvittig topmodel - men den kan det, den skal kunne, og har du behov for en ny telefon, men ikke behov for luksus - ja, så er det et fantastisk køb.

Back to top button

Vi lever af annoncer

Hejsa kære læser. Vi kan se, at du bruger en Adblocker. Det er vi superkede af. Som et lille medie er vi afhængige af annoncekroner for at kunne levere gratis indhold til dig. Vi vil derfor bede dig om at lukke for din AdBlocker eller i det mindste give vores site lov til at vise bannere, hvis du gerne vil læse vores indhold. Med venlig hilsen iNPUT.