×
AnmeldelseTophistorie

Anmeldelse: Apple MacBook Air 2023 15″

Apples MacBook Air 15" leverer kræfter til det meste og en stor skærm i en tynd og lækker indpakning.

Apples MacBook Air er en af deres mest populære computere; kombinationen af god ydelse og en tynd og let indpakning har været overbevisende for rigtigt mange brugere. Da jeg anmeldte den nye Air 13″ tilbage i 2022, fik den da også en grundig anbefaling med på vejen – og især at det er lykkedes Apple at udstyre en ultrabærbar med så meget ydelse er mere end almindeligt imponerende. Siden da har rygterne om en MacBook Air 15″, der ville være en af verdens tyndeste og letteste bærbare været vedholdende, og på WWDC kunne Apple så løfte sløret for netop det; i praksis en Air der har stort set samme indmad som 13″ udgaven, men med en større skærm. Den er nu landet på mit bord til en test – og, som du måske allerede kan gætte, er mange af pointerne de samme som for lillebror i 13″.

Tyndt design

Til forveksling ligner den nye 15″ (naturligvis) 13″ udgaven. I praksis er der faktisk kun størrelsen, for den større version er stadig kun udstyret med tre porte; 2 USB-C og en MagSafe til opladning.

De to computere er lige tykke, hvilket gør 15″ udgaven til en af de allertyndeste på markedet. I det hele taget er maskinen både tynd og let nok til, at den er lige til at tage i tasken og vægten på lige over 1,5kg virker aldeles rimeligt for en 15″ computer.

Om man kan lide det lidt kantede look er selvfølgelig en smagssag. Personligt synes jeg, MacBook Air er en pæn computer – omend der ikke længere er lysår ned til konkurrenterne, når det kommer til design. I hvert fald vil de fleste formentlig ikke være skræmt over designet. Min testversion er sølv-udgaven, men skulle jeg købe en maskine ville jeg vælge sort alene for udseendet – omend det skal siges at den sorte efter sigende skulle være betydeligt mere modtagelig for fingeraftryk.

Med i kassen får du en oplader – og nu får du faktisk endda et valg; en 35W dual oplader – så du også kan lade din mobil eller noget andet – eller en 70W hurtigoplader. Personligt er jeg klar til dual opladeren, der virkelig giver mening når man er på farten og har begrænset plads i tasken. Den kommer også tit i spil når et Apple Watch og iPhone skal oplades på samme tid. Men du får altså valget i købssituationen.

Nye standarder… Eller?

Normalt ser man stort set kun, at Apple (og de fleste andre) tilføjer den nyeste standard af stort set hvad som helst de lægger i deres produkter. Det er da også til dels rigtigt her, for Apple har tilføjet den nyeste version af Bluetooth, version 5.3. Men af uforklarlige årsager er der ikke blevet plads til nyeste udgave af Wifi – Wifi 6E – men i stedet “kun” wifi 6. Det er reelt ikke det store problem for de fleste, men det er værd at være opmærksom på, da det er en forskel fra for eksempel MacBook Pro serien.

De føromtalte USB-C porte leverer op til 40GB/s, hvilket absolut er godkendt – og det gør sig gældende ved både USB-C standarden og Thunderbolt 3 standarden. Der er også et 3,5mm stik til hovedtelefoner, skulle du have et par gamle liggende der lyder godt, men kræver ledning.

Alt i alt er det godkendt og formentlig alt hvad de fleste har brug for. Sidder du og tænker, at du har brug for mere er det formentlig alligevel slet ikke MacBook Air, du skal kigge på – men nærmere en Pro.

Ydelse i toppen

Selv om MacBook Air 15″ er udrustet med den samme processor som det er tilfældet på den mindre udgave, Apples egen M2 chip, er der alligevel sket noget. Eller rettere – Apple har simpelthen valgt, at man ikke kan købe en 15″ med mindre end 10 grafikkerner, hvilket skal tage det øgede pres der skal til for at drive de ekstra pixels, en større skærm nødvendiggør. I praksis betyder det, at jeg ikke ser en reel forskel i ydelse på 13 og 15″ udgaverne, ligesom min Geekbench måling også viser, at ydelsen er stort set som forventet – og i øvrigt ekstremt god for en bærbar i klassen.

Generelt er der ydelse nok til alt hvad du kan finde på at smide efter den nye 15″ MacBook Air. Selv relativt nye spil, der ellers godt kan få de fleste bærbare til at puste klarer den faktisk i fin stil. Man kan så i øvrigt håbe at Apples nye “game mode” i MacOS Sonoma og den lettere adgang til at “porte” spil fra Windows vil betyde, at mængden af spil på Mac vil blive betydeligt større fremover – i hvert fald er det ret vildt, at ydelsen selv på en Air nu er så høj, at den faktisk godt kan gøre det ud for en gamerbærbar hvis du ikke er alt for kræsen med opløsningen.

Skærm der leverer

Skærmen er, som du efterhånden nok har gættet, stort set magen til den, der sidder på den lille 13″. Det er dog absolut ikke noget problem, for den holder hele vejen. Opløsningen på 2880 x 1864 er rigeligt til at du aldrig kommer til at kunne se en pixel – alt derover er reelt spilt, så det er helt godkendt. De 500 nits er okay til selv meget lyse omgivelser, og farverne står rigtigt pænt.

Batterilevetiden er af Apple opgivet til op til 18 timer. Det har jeg dog ikke oplevet, men i daglig brug holder computeren snildt til en lang arbejdsdag på ti timer ved blandet brug. Kaster man tungere opgaver efter den – spil eller 4K redigering – bliver det dog reduceret. Jeg har kunnet spille i ca. 5 timer på en opladning – hvilket dog også må siges at være aldeles glimrende. Samtidig bliver maskinen ikke helt så varm som lillebror, formentlig fordi der simpelthen er mere plads at fordele varmen på i et større kabinet.

8 eller 16GB?

De to versioner af MacBook Air 15″ du kan købe har kun 8GB hukommelse som standard. Det er formentlig i underkanten for de fleste – i hvert fald vil jeg umiddelbart opfordre til, at du får installeret 8GB ekstra for at være sikker på, at din nye MacBook kan holde i mange år fremover. Jeg ville formentlig også vælge 512GB SSD disk. De to tilvalg bringer dog prisen op lige over 16.000 kr., og dermed er der faktisk ikke så langt op til en 14″ MacBook Pro med samme hukommelse og SSD – men betydeligt bedre ydelse. Så du skal altså vælge imellem at give 16.000 for Air – der har en lidt større skærm men til gengæld en sløvere processor – og en 18.999 kr. for en Pro, der har samme konfiguration, men en meget hurtigere processor og flere indgange, samt bedre køling. Om det er det ene eller det andet der er det rigtige for dig må du afgøre ud fra dit eget behov. Jeg ville personligt være meget i tvivl – men hvad enten det er det ene eller det andet, eller om du går med den “billigste” Air, så får du en fantastisk bærbar.

Apple MacBook Air 15" 2023

Design
Funktioner
Ydelse
Pris

Pris: Fra 12.499 kr.

15" virker stor - men for dem der har brug for en større skærm, men ikke nødvendigvis den ekstreme ydelse fra MacBook Pro, ja så er den nye Air et oplagt valg.

Back to top button

Vi lever af annoncer

Hejsa kære læser. Vi kan se, at du bruger en Adblocker. Det er vi superkede af. Som et lille medie er vi afhængige af annoncekroner for at kunne levere gratis indhold til dig. Vi vil derfor bede dig om at lukke for din AdBlocker eller i det mindste give vores site lov til at vise bannere, hvis du gerne vil læse vores indhold. Med venlig hilsen iNPUT.