×
Mobil og tablets

Anmeldelse: Apple iPad Pro 2020

Den nye iPad Pro 2020 er en fantastisk tablet, selv om antallet af nyheder er til at overskue

Da jeg anmeldte den nye iPad Pro i 2018 var det med stor begejstring. På det tidspunkt var den nye formfaktor nyskabende, og iPad Pro var pludselig igen helt i front på stort set alle måder. Her, knap halvandet år senere, er der en ny version af iPad Pro på vej i butikkerne, og selv om den ikke er nær så revolutionerende som den forrige model, så er det stadig en formidabel maskine – og når det nye Magic Keyboard kommer bliver det en fuldblods arbejdsmaskine.

Mere af det samme

Ligesom den nye MacBook Air – som jeg har anmeldt her – er der ikke meget, der er ændret, rent fysisk, på den nye iPad Pro. Hvis man ikke lige kigger på kameraet, er der faktisk intet, der viser at dette er den “nye” iPad Pro. Skærmen er også den samme som fra forrige generation, så her vil man heller ikke kunne se den store forskel. I bunden sidder der et USB-C stik – også helt det samme som sidst – og både højttalere og smartconnector er de samme. Der er med andre ord ikke så meget, der har ændret sig udenpå. Undtagen altså kameraet, det kommer jeg tilbage til.

Ny processor gør ikke meget væsen af sig

Indeni, derimod, er der sket lidt; Apples egen A12X Bionic processoren er blevet erstattet af en ny processor, kaldet… A12Z Bionic. Det lyder ikke af det helt store, og det er det da heller ikke. I praksis er der blot blevet plads til en ottekernet grafikprocessor, der er en lille smule hurtigere end forrige generation. Geekbench viser nogle lidt underlige resultater:

iPad Pro 2018:

Single-Core: 1121

Multi-Core: 3474

iPad Pro 2020:

Single-Core: 1116

Multi-Core: 4656

Reelt havde jeg forventet, at de to resultater havde været det samme, for processoren er stort set den samme. Men i praksis viser det altså, at iPad 2020 er noget hurtigere end 2018 modellen. Men hvad så med grafik, hvor iPad 2020 burde være en del hurtigere?

iPad 2018:

Metal Geekbench score: 9416

iPad 2020:

Metal Geekbench score: 9535

Forskellen på de to tal er her ret lille – hvor det faktisk burde have været noget større, hvis man skulle tro Apple i hvert fald. Der kan selvfølgelig være usikkerhed i forhold til om Geekbench reelt kan måle hastigheden på den nye processor, hvilket selvfølgelig er en mulighed.

Under alle omstændigheder er det i praksis ikke specielt vigtigt for de fleste brugere, da ydelsen på iPad Pro – både den ene og den anden – er så god, at man aldrig løber ind i ting, den ikke kan klare, og jeg har på intet tidspunkt haft problemer med ydelsen på iPad 2018, og da i hvert fald ikke på 2020 udgaven. Det kan være, jeg kan lave mere præcise målinger på hastighed senere – i så tilfælde opdaterer jeg denne anmeldelse.

Det skal i øvrigt siges, at Apple har tilføjet 2GB hukommelse til alle “basis” modellerne – altså alle undtagen den allerdyreste, der i forvejen havde 6GB. Men nu har alle modeller altså fået 6GB, så det kan også have betydning for de mindste – og billigste – udgaver, der nu burde være endnu kraftigere.

Nærmere en PC

Da Steve Jobs lancerede iPad var det med klart fokus på, at den skulle bruges med fingrene. Men med nyeste udgave af iOS, 13.4, er der ændret grundigt på den beslutning, for nu kan man bruge en mus og et tastatur. Faktisk var Apple selv klar med et “rigtigt” tastatur, da de lancerede den nye iPad i sidste uge – udrustet med trackpad og det hele. Men desværre kommer det først til maj, så jeg har ikke kunnet teste det sammen med den nye iPad Pro endnu.

Til gengæld har jeg testet den med et eksternt tastatur og mus – og det virker virkelig, virkelig godt. Faktisk er jeg nærmest, på tre dage, blevet helt afhængig af den måde musen fungerer på i forhold til en “almindelig” computer. I stedet for en normal “pointer” – altså pilen – ser man en lille prik der dog er let at få øje på. Når man flytter den hen over eksempelvis ikonerne på startsiden eller over knapper i apps, ændrer den simpelthen form – og flyder ind og bliver til knappen eller ikonet. Det gode er, at Apple – som altid, har implementeret det sådan lidt lækkert. Når man trækker videre med musen fra et ikon bevæger ikonet sig lidt så man intuitivt kan fornemme, hvor musen er – inden den så hopper ud på den anden side.

Det er som sagt gennemarbejdet og fungerer på tværs af hele systemet – også i 3. parts apps, der dog nok lige, for nogens vedkommende, skal have en hurtig opdatering for at være 100% funktionelt. Men under alle omstændigheder fungerer det nogenlunde i alle de apps, jeg har prøvet.

Nyt kamera med bedre AR

Den nye iPad Pro har fået nyt kamera. Egentlig ville jeg være pænt ligeglad, for jeg bruger aldrig kameraet på min tablet til noget som helst… Andet end lidt hygge-AR, vel at mærke, for jeg har tidligere brugt iPad Pro til for eksempel at indrette et rum derhjemme og se, hvordan de nye møbler ville se ud. Og i den henseende er den nye version da også blevet væsentlig bedre; Der er blevet plads til en LIDAR måler – der gør målinger af afstand mere præcise. Nu kan man faktisk bruge den indbyggede måle-app til noget, for den måler helt præcist (I modsætning til før, hvor man alligevel skulle have fat i målebåndet efterfølgende.) Og iPad scanner et rum fuldstændigt præcist og ved, hvor alting står, så når jeg har spillet Angry Birds AR virker det bare lidt mere præcist – og det endda selv om spillet ikke officielt er opdateret til den nye LIDAR (Det er der ikke ret mange apps der er). Jeg glæder mig virkelig til at se, hvad udviklerne kan få ud af det nye AR kit – der burde komme nogle virkelig interessante apps over de næste måneder.

Angry Birds på stuegulvet er både sjovt og godt lavet – og det virker endnu mere fysisk med den mere præcise afstandsmåling i iPad Pro 2020.

Selve kameraerne er som sagt også opdateret, og der er nu en 12 megapixel wide og en 10 megapixel ultrawide at lege med. Og selv om jeg ikke umiddelbart går rundt og fotograferer med min iPad Pro giver det dog nogle muligheder – for eksempel vil det måske være sjovt at lave den næste video til familiefødselsdagen med iPad på et stativ – så kan man meget lettere se på skærmen hvad der foregår, og kvaliteten er den samme som på iPhone 11 Pro. Der er selvfølgelig også fotolys og alt det andet du skal bruge, hvis du vil fotografere med din iPad.

Skal, skal ikke…?

Apples iPad er stadig kongen, ingen tvivl om det. Og Pro er kongen af kongerne. Den nye version er måske ikke en revolution, men den er en fin opdatering på vejen imod en større opdatering med ny skærmtype (MicroLED er på vej) og 5G osv. – noget, der formentlig kommer i starten af næste år. Men skal du så vente? Nej. iPad Pro 2020 er en fantastisk tablet, og den vil kunne opfylde de flestes behov i mange år – nu vil den endda virkelig kunne erstatte mange brugeres behov for en bærbar også.

Du kan finde flere informationer om modeller og priser hos Apple her.

Apple iPad Pro 2020

Design
Funktioner
Ydelse
Pris

Pris: fra 6.999 kr.

Den nye iPad Pro 2020 er en glimrende tablet på alle måder. Den er ikke voldsomt meget hurtigere end den forrige generation, men kameraet er til gengæld meget bedre og giver nye muligheder.

Back to top button

Vi lever af annoncer

Hejsa kære læser. Vi kan se, at du bruger en Adblocker. Det er vi superkede af. Som et lille medie er vi afhængige af annoncekroner for at kunne levere gratis indhold til dig. Vi vil derfor bede dig om at lukke for din AdBlocker eller i det mindste give vores site lov til at vise bannere, hvis du gerne vil læse vores indhold. Med venlig hilsen iNPUT.