×
AnmeldelseMobil og tablets

Apple iPhone XR

iPhone XR er telefonen for alle dem, der gerne vil have en fantastisk iPhone, men som ikke vil betale for en iPhone XS

iNPUT anbefalerDa Apple tilbage i september holdt deres event i Cupertino var der, som altid, størst opmærksomhed omkring de to topmodeller, iPhone XS (som du kan læse vores anmeldelse af her) og XS Max (Som vi har anmeldt her). Deres “lillebror” XR fik knap så meget kærlighed fra pressen, men nu er den så landet i butikkerne og her på redaktionen, og vi har haft tid til at kigge på den. Og lad mig starte med at sige, at hvis du er på jagt efter en iPhone til en god pris, er XR præcis den telefon, du skal have. Ingen steder (i Apple-land i hvert fald) får du mere for pengene. Og nu skal jeg forklare dig, hvorfor.

Nyt design der fungerer

iPhone XR er, ligesom de to dyrere modeller, en fuldskærmstelefon. Det vil sige, at skærmen går stort set fra toppen til bunden på forsiden – dog med en kant rundt, og så den efterhånden velkendte udskæring til kameraet i toppen af telefonen. I forhold til XS og XS Max er kanten en smule tykkere. Det sker for at gøre plads til baggrundsbelysningen i LCD skærmen – hvorimod de to andre telefoner kan leve uden fordi OLED teknologien ikke behøver baggrundsbelysning. I praksis er det ikke noget, man bemærker i hverdagen, og telefonen er pæn at se på. Det gør sig også gældende for bagsiden, som er glas – men derudover kan du få iPhone XR i en hel bunke farver. Vores testmodel er blå, og helt ærligt synes jeg, det er en pænere telefon end den guld-model vi fik til test af iPhone XS og XS Max. Farven går igen ud på aluminiumskanten, hvilket bidrager til det pæne helhedsindtryk. Generelt er det simpelthen en lækker telefon på stort set alle måder.

LCD vs OLED?

Der har været en del kritik på nettet af skærmen på iPhone XR, der er en “gammeldags” LCD, og ikke den nyere OLED type. Jeg må bare sige, at kritikken er fuldstændigt uvedkommende for langt de fleste brugere. Godt nok er opløsningen væsentlig mindre end hvad de fleste topmodeller (også XS og XS Max) kan byde på, men i praksis er det ikke muligt at se enkelte pixler på telefonen med mindre man insisterer på at holde den helt op i snudeskaftet og glo på den med 2cm afstand. Og hvis man skal have den så tæt på for at se noget er det altså ikke telefonen, der er noget i vejen med. Derudover har den lavere opløsning faktisk en positiv indvirkning på batterilevetiden, fordi processoren ikke skal bruge helt så mange kræfter når den ikke skal skyde så mange pixler op på skærmen.

Udendørs står alt helt fint, omend lysstyrken sammenlignet med eksempelvis iPhone 8 og 8 Plus er en lille smule lavere på vores testeksemplar. Det kan skyldes, at belysningen er klemt inde i den tynde kant. I praksis er det dog noget jeg skal stå og kigge meget nøje for at se, så jeg tvivler på, det er noget man vil tænke over når man bare bruger telefonen som normalt.

Et enkelt sted, hvor skærmen kommer (meget lidt) til kort er på sortniveauet. Her er der en lillebitte forskel – især når man ser på HDR indhold på XS op imod tilsvarende indhold – uden HDR fordi det ikke understøttes – på XR. Så hvis man ser meget video på telefonen vil man altså få en lidt bedre oplevelse i forhold til XS.

Alt i alt er skærmen på XR en fornøjelse, og hvis det er “det store” minus i forhold til at investere i XR frem for XS, vil jeg vove at påstå at du med fordel kan spare de ca. 2.000 kr. der er til forskel på de to telefoner.

Hurtig som bare…

Processoren der sidder i maven på XR er fuldstændigt den samme som sidder i XS og XS Max, altså Apples egen A12 Bionic. Og det er en ganske vild processor. Faktisk er det den pt hurtigste processor i verden, hvilket giver en fuldstændigt vanvittig oplevelse af rå ydelse. Intet giver telefonen bare de mindste problemer, og faktisk sidder man og tænker at den nærmest griner ad de mest avancerede ting, den bliver bedt om at beregne.

Godt nok er iPhone XR kun blevet udstyret med 3GB hukommelse, 1 mindre end de to topmodeller, men i realiteten betyder det altså i min erfaring overhovedet ingenting, for telefonen brager derudaf. Kigger man på hastighed er dette ikke en telefon, der befinder sig i mellemklassen.

Et glimrende “point and shoot” kamera

Et af de steder hvor Apple helt åbenlyst har sparet på iPhone XR er på kameraet. Eller rettere, kameraet er faktisk det samme som på XS, men der er bare det ene kamera. Til gengæld er det et godt kamera. Faktisk savner jeg ikke muligheden for zoom, som er den væsentligste forskel. Derudover kan man kun tage portrætbilleder af mennesker (!) med det indbyggede kamera, så hvis du har en lille vovse du vil affotografere, så går det altså ikke. Men til det skal siges, at du faktisk kan hente apps i App Store, der kan klare det.

Generelt set tager kameraet rigtigt gode billeder. Bevares, det er ikke i samme klasse som eksempelvis Huaweis nye Mate 20 Pro, som vi har anmeldt her. Men langt de fleste vil være godt tilfredse med kameraet, der tager rigtigt gode billeder under både optimale og smådårlige lysforhold – men kommer til kort i ret mørke omgivelser.

Batterilevetid der slår topmodellerne

Et specifikt sted, hvor iPhone XR slår XS og endda XS Max er på batterilevetid. Umiddelbart vil jeg gætte på, at størrelsen på batteriet, der ligger lige imellem iPhone XS og XS Max, kombineret med en skærm der ikke har så høj opløsning gør at telefonen simpelthen bare lever længere på en opladning. Faktisk er det flere gange lykkedes mig at komme igennem en hel dag og have 50% tilbage. Det kan jeg ikke engang på min Max. Så batterilevetiden er faktisk bedre end de to topmodeller.

Og alt det andet

Jeg gider ikke skrive mere om 3,5mm jack stikket – det er dødt og begravet. Køb en dongle hvis du vil bruge dit gamle headset eller invester i et bluetooth headset hvis du køber nyt.

Til gengæld er det vigtigt at Apple ikke har sparet på, at XR indeholder eSim ligesom sine storebrødre. For rigtigt mange kommer det til at give mulighed for at bruge sit private nummer og et arbejdsnummer på samme telefon, ligesom det bliver rigtigt lækkert når man kan bruge sit nummer (eller rettere sin ID) sammen med stort set alle typer enheder med 4G uden at skulle sætte et simkort i.

Telefonen fås i 64, 28 og 256GB udgaver. Personligt synes jeg 64GB er for lidt – men 128GB er nok til langt de fleste. Er du typen der optager 4K video eller bare vil slæbe hele din enorme billedsamling med på farten, så er 256GB nok størrelsen for dig.

Med en pris der begynder ved 6.599 kr. er iPhone XR en rigtigt godt balanceret telefon. Selv om mange har forsøgt at caste den som en middelmodel, så er det altså ikke mit indtryk. iPhone XR er en fuldblods mobiltelefon til en pris der er lige tilpas, og som vil opfylde langt de flestes behov.

Apple iPhone XR

Design
Funktioner
Ydelse
Pris

Pris: 6.599 kr. (uden abonnement)

iPhone XR er telefonen for dig, der vil have en æble-telefon med stort set alt det nye teknologi - uden dog at betale for den dyreste model.

Back to top button

Vi lever af annoncer

Hejsa kære læser. Vi kan se, at du bruger en Adblocker. Det er vi superkede af. Som et lille medie er vi afhængige af annoncekroner for at kunne levere gratis indhold til dig. Vi vil derfor bede dig om at lukke for din AdBlocker eller i det mindste give vores site lov til at vise bannere, hvis du gerne vil læse vores indhold. Med venlig hilsen iNPUT.