Vi har haft fingrene i den nye Nissan Leaf topmodel, kaldet e+ Tekna, og har her et hurtigt overblik i videoform over den nyeste version af Nissans (Hidtil eneste, der er flere på vej) elbil.
Den nye udgave af Leaf er en del bedre end den version vi testede tilbage i 2018 – faktisk er den forbedret på stort set alle måder – men der mangler lige det sidste.
Bedre rækkevidde – men mærkelig standard
Leaf har fået betydeligt længere rækkevidde og er blevet aktivt kølet, så opladningen går tjept – problemet er dog, at den bruger den såkaldte CHAdeMO standard, som adskiller sig fra flere den standard vi normalt bruger her i Europa – og faktisk er udbyderne af opladning ikke forpligtet til at tilbyde CHAdeMO standarden, som de er med CSS. Men man kan lade med op til 100 kW, og det gode ved CHAdeMO er, at stikket stort set altid er frit – efterhånden som der er kommet flere elbiler er det nemlig blevet stadig oftere at man kommer frem til en stander, hvor CSS stikket allerede er taget. Men CHAdeMO hænger bare der og venter!
Leaf er faktisk en ganske rummelig bil. Der er plads til benene på bagsædet, så de fleste vil kunne få plads til benene – også hvis de er over 160cm. Der er ligeledes god plads i bagagerummet, hvor der snildt er plads til to store kufferter.
Udmærkede køreegenskaber
Køreegenskaberne på Leaf’en er udmærkede. Bevares, det er ikke en Tesla, så den er ikke helt så tjep og den accelerer naturligvis heller ikke på samme måde. Men tyngdepunktet ligger som i alle elbiler lavt, og det giver helt gratis nogle point i forhold til, hvordan bilen “føles”. Affjedringen kunne have været bedre – jeg har lige kørt rundt i en elektrisk Mini Cooper (som der kommer video af lige om lidt – hold dig til) og på trods af, at man stort set sidder nede på vejen i den, er den alligevel bedre affjedret når man eksempelvis kører over bump. Ikke desto mindre er det ikke en katastrofe overhovedet, og de fleste vil formentlig være tilfredse med, hvordan bilen klarer sig. På motorvejen er der i øvrigt overraskende lidt støj i kabinen, hvilket også er et plus.
Betjening på den gammeldags måde
Inde i kabinen må jeg sige, at Nissan Leaf højst er middelmådig – men det er selvfølgelig heller ikke en luksusbil på nogen måde. Materialerne er i den version vi har til test rimelige, men det hele virker på en måde lidt forældet i designet. Har man siddet i en Model 3 synes alting selvfølgelig lidt rodet i sammenligning, men jeg må bare konstatere, at Leaf’en er plastret til med knapper og lys, så det hele bliver lidt for festligt. De måtte gerne slanke det hele lidt ned. Til gengæld elsker jeg Apple CarPlay – jeg ville bare gerne se understøttelse af Android Auto også.
Alt i alt er Leaf en ganske udmærket bil. Den kan klare omkring 250 km. på motorvej med “almindelig” fart – altså op til hastighedsgrænsen – og på landevej og i byen når den gerne omkring 350 km. på en fuld opladning. Det er udmærket. Prisen på den “mindste” der har noget kortere rækkevidde sniger sig ned imod de 200.000 kr. hvor den da også bør ligge. Faktisk burde den dyre udgave nærmere koste 250.000 kr. for reelt at blive et prisvenligt alternativ til Model 3 fra Tesla. Så vi håber at se flere prisdyk fra Nissan fremover på den dyre version, men indtil da er den billige altså en udmærket pendlerbil til folk der gerne vil køre grønt til og fra arbejde.
Du kan læse mere om Nissan Leaf hos Nissan her.