×
Mobil og tablets

Anmeldelse: Samsung Galaxy Note 10+

Samsung Galaxy Note 10+ er den bedste smartphone til dato. Lærer du den at kende, vil den være alle pengene værd.

Ikke så overraskende, hvis man har fulgt lidt med i rygterne, lancerede Samsung to nye Galaxy Note 10 versioner, Note 10 og Note 10+ tilbage i starten af måneden. Efter at konkurrenterne alle har fået store skærme, lang batterilevetid og kraftfuld hardware, har Note-serien mistet lidt af det, der også gjorde den til noget særligt ud over S Pennen. Galaxy S-serien er endda blevet så god, at den kommer op og konkurrer med Galaxy Note på en række punkter. Samsung har været tilbage på tegnebrættet, og de har lavet en smartphone der leverer på alle tænkelige niveauer. Vi har testet den store Galaxy Note 10+

Designperle

Det er sjældent, at jeg ser designet som en decideret forbedring, når vi taler om en top smartphone i dag – især når der er tale om en Samsung smartphone. De laver i forvejen de flotteste og lækreste telefoner med hardware der er vandafvisende og med det mest hårdføre ydre. Denne gang med Gorilla Glass 6. Men jeg bliver simpelthen nødt til at hylde designet på Galaxy Note 10+. Selv Galaxy S10+ ser en anelse forældet ud ved siden af sin flotte fætter/kusine. Note 10+ er mere firkantet i forhold til de meget afrundede kanter på de fleste andre telefoner, og det adskiller den lidt fra mængden.  

Den nye farve Aura Glow har taget mobilanmelderne med storm, og jeg kan lige så godt sige, at jeg er med hele vejen. De vekslende farver og det skinnende look giver et eksklusivt udtryk, som er svært ikke at falde for. Jeg har valgt at kombinere det med et minimalistisk gennemsigtigt cover til beskyttelse og til vedligeholdelse af udseendet. Bagsiden er rigtig glad for fedtfingre, skulle jeg hilse at sige. 

Tænd og sluk-knappen er blevet rykket over i venstre side sammen med Bixby-knappen. Det er lidt akavet i starten, men det vænner man sig ret hurtigt til. Da man, grundet størrelsen, stort set altid er nødt til at bruge telefonen med to hænder, vil den ligge ret naturligt til venstre tommelfinger eller højre pegefinger. Det mest positive ved det er nok, at det har formindsket den utilsigtede kontakt til Bixby en hel del. Mest af alt er der rettet op på fejlen ved at have en dedikeret knap til Bixby og have powerknappen placeret højere oppe, som vi fik på Galaxy S10+

På fronten af Note 10+ er det, at tingene begynder at gå op i en højere enhed. Skærmen, som jeg nok skal komme tilbage til, er blevet strukket endnu mere i top og bund, og der er nærmest ikke nogen ramme tilbage rundt om skærmen. Det er faktisk helt betagende. Selfiekameraet er blevet rykket ind på midten, og er blevet en anelse mindre i omkreds. Af de mange versioner af notch, teardrop, punch hole og hvad de ellers hedder, så er denne version klart den pæneste og mindst forstyrrende. Disse smådetaljer er i mine øjne forbedringer, som sætter Galaxy Note 10+ i spidsen rent designmæssigt. 

Bliver telefonen automatisk bedre af disse grunde? Nej, egentlig ikke. Men det ser fantastisk flot ud. For mig at se findes der ikke en flottere og mere velbygget telefon på markedet lige nu end Galaxy Note 10+, og det kræver blot en tur ned til nærmeste forhandler for at se det med egne øjne. 

Tæt på perfektion

Galaxy Note 10+ har en massiv skærm på 6.8 tommer. Det lyder måske for voldsomt, men det er det ikke, når vi taler om en Galaxy Note. Skærmen har en perfekt størrelse, og da det er meningen, at man bruger to hænder til at betjene den, føles det ikke uhandy. 

Opløsningen er som udgangspunkt sat til Fuld HD, men den kan komme helt op på 2K opløsning. Kombinerer man det med en HDR10+ certificering og Samsungs nyeste Dynamic AMOLED-skærmpanel, så har du en kombination der giver den højeste bedømmelse hos skærmeksperterne fra DisplayMate – igen. 

Og ja, den er fantastisk at se på, men med det blotte øje kan jeg ikke se forskel på den eller S10+ på skærmkvaliteten. Forskellen der er til at få øje på er i stor grad det rammeløse design, og at frontkameraet nu ikke forstyrer, når man spiller, streamer og surfer rundt. Skærmen på Galaxy Note 10+ er altså ikke bare lavet til at være produktiv med, den er som skræddersyet til alle former for underholdning. Nogen vil måske klage over manglen på 90hz opdateringsrate, men selv efter at have brugt OnePlus 7 Pro, er det ikke noget jeg savner synderligt. 

Som på de andre skærme på Samsungs topmodeller får man gode betragtningsvinkler og en lysstyrke, som selv den skarpeste sol ikke kan blænde ud. 

En detalje som er værd at bemærke er, at højttaleren til opkald nærmest er usynlig i sin placering over skærmen. Den er fysisk placeret længere inde i telefonen, og det gør at telefonsamtalerne faktisk kan høres, selvom øret ikke er placeret præcis på selve højtaleren.  

Fingeraftryksscanneren er igen placeret under skærmen og med samme ultrasoniske teknologi som på S10+. Det fungerer udemærket med få fejlregistreringer, især fordi den er blevet placeret en anelse højere oppe. Jeg har dog stadig svært ved at se, hvorfor Androidproducenter insisterer på, at de skal være under skærmen is stedet for bag på. Det er løsningen på et ikke-eksisterende problem. 

Rå styrke

Det har i min testperiode ikke været muligt at få Galaxy Note 10+ til at vise tegn på svaghed – ikke en gang et lille hak. Det skyldes formentlig processoren, der er en nytunet udgave af den, der sidder i S10, den enormt hurtige UFS 3.0 lagring og de overdrevne 12GB RAM. Man kan vælge mellem 256GB eller 512GB lagerplads med mulighed for udvidelse med SD-kort, og begge har 12GB RAM. Til prisen forventer man den ypperste ydeevne, og det får du. 

Brugerfladen der skal tage brug af al den kraftfulde hardware, er Samsungs OneUI 1.5, som ikke har meget nyt at byde på udover et par nye funktioner specifikt til Note brugerne – mere om dem i afsnittet om S Pen. Det er skam heller ikke nødvendigt med nyt design eller nyt look, hvis det fungerer. Samsungs brugerflade er gået fra at være noget man skulle lære at leve med, til noget man nyder at bruge hver dag med OneUI.

Nu er det en Galaxy Note, vi taler om, og hvis man gerne vil have fuld udbytte af alt, hvad Note 10+ tilbyder, så kræver det en vis tilpasning. Et par dage med grundig gennemgang af telefonen og afprøvelse af diverse funktioner er en klar anbefaling. Tilpasningsmulighederne er mange, og tilfredsstillelsen er stor, når det er blevet skræddersyet til ens eget behov. Det skylder du næsten dig selv som ny Galaxy Note 10+ ejer.

Alsidigt kamera

Hvis der er et punkt, hvor Samsung ikke er førende, så er det på kamerafronten. Der er muligvis noget nyt revolutionerende i vente fra Samsung, men det er altså ikke noget vi ser her på Galaxy Note 10+. Til gengæld kan jeg godt lide, hvordan kameraet præsterer i stort set alle scenarier.

Sammensætningen af kameraer er stort set identisk med Galaxy S10 med tilføjelse af et Time Of Flight (TOF) kamera til dybderegistrering. Det kan blandt andet bruges til funktioner som Live-fokusvideo, hvor man får sløret baggrund eller andre effekter. S pennen kan også lave AR-doodle, hvor man kan tegne på folks ansigter, og det bliver siddende selv ved bevægelse. Det er sjovt de første tre gange.

Den mest interessante funktion lige nu på Galaxy Note 10+ ved brug af TOF kameraet er 3D-scanner. Her kan man 3D scanne objekter og efterfølgende 3D printe dem ud. Selve printdelen har vi af gode grunde ikke testet, men scanningen ser ud til at fungere godt. Appen kan downloades på Galaxy Store. 

De tre kameraer på bagsiden har hver deres funktioner. Det mest anvendte af de tre, også kaldet hovedkameraet, tager nogle rigtig flotte billeder. Farverne er gode, og HDR funktionen gør billeder med skarpt lys og mørke skygger til brugbare og vel-eksponerede billeder. Det er faktisk kun ved regulært mørke billeder, at kameraet møder noget modstand. Der er kommet en nattefunktion på en række Samsung telefoner, som kan opfange en del mere lys, hvor der er helt mørkt, men det er aldrig rigtig helt optimalt.

Optimalt er det til gengæld, at man får et kamera med ultravidvinkel. At kunne få mere med på billedet er virkelig brugbart, og det forøger kameraets alsidighed markant. Billederne taget med ultravidvinkel er ligeledes i god kvalitet. Til sidst har vi telefoto med to gange optisk zoom, hvilket er lige i underkantet, hvis det skal være brugbart. Der skal man nok op på mindst tre gange optisk zoom, før det giver mening. 

Når det kommer til video, så er Galaxy Note 10+ et utrolig stabilt kamera. Ikke bare fordi optagelserne er stabiliseret virkelig godt, især med SteadyShot funktionen, men også fordi den samme alsidighed er til stede ved videooptagelser med for eksempel ultravidvinkel.  

Den samlede kamerapakke er altså rigtig godt skruet sammen, og den leverer stort set altid et godt resultat. Er man ivrig efter meget zoom eller billeder i bælgragende mørke, skal man nok lede et andet sted.

Wingardium Leviosa

Den nye S Pen har igen et indbygget batteri, som nu holder længere med op til 10 timer. Den har også fået en længere rækkevidde på op til 40 meter, hvor man med klik på pennen kan kontrollere forskellige funktioner i bestemte apps. Den del fungerer udemærket i praksis. Som noget nyt har Note 10+ fået et indbygget gyroskop til nye funktioner, hvor man kan bevæge sin S Pen i luften, som en anden Harry Potter, til eksempelvis at bevæge sig rundt i kameramenuen og zoome ind og ud. Lad os sige det, som det er: det er en gimmick. Det virker ikke lige godt hver gang og brugsscenariet er svært at få øje på sammenlignet med resten af funktionerne.

Der er nemlig rigtig mange muligheder med S Pennen, som kan være rigtig brugbare for nogen, og Samsung har løbende lavet forbedringer til apps der gør brug af S Pen. En af de nye funktioner til OneUI 1.5 er konvertering fra håndskrift til digital skrift, som derefter kan deles eller eksporteres som f.eks PDF. Man kan sågar søge i Notes appen efter bestemte ord, som er blevet skrevet i hånden i en gemt note. Det fungerer overraskende godt. 

S Pennen er stadig det der gør en Galaxy Note unik sammenlignet med andre smartphones. Nogle brugere sværger til S Pennen som arbejdsredskab, mens andre har svært ved at vænne sig til den og ender til sidst med at glemme, at den er der. Hvilken kategori man tilhører, ved man først, når man har prøvet det. De nye funktioner gør dog ikke denne version af S Pennen mere attraktiv end den fra sidste år. Vil man gerne have en Note udelukkende på grund af pennen, kan man sagtens gå efter Galaxy Note 9 for de mest brugbare funktioner.  

Dex til Mac

Dex er Samsungs desktop-lignende brugerflade, som giver mulighed for at få telefonens brugerflade, med al dens indhold, op på den store skærm. Her kan man så administrere filer, sende beskeder fra diverse apps mm. Da det først blev introduceret ved lanceringen af Galaxy S8, skulle man bruge en HDMI adapter og en ekstern skærm. Med Galaxy Note 10+ har Samsung gjort det en hel del nemmere at komme i gang med Dex. Nu kan man ved hjælp af blot et USB kabel få Dex op på den bærbare og stationære PC. 

Et problem man ofte løber ind i, hvis man er bruger af en Samsung/Android smartphone og Mac fra Apple, er, at sammenspillet mellem de forskellige platforme er ret så besværlige. Samsung er måske kommet et skridt nærmere på at fjerne den barriere om ikke andet så for Samsung smartphonebrugere. Funktionen har først været tilgængelig fra d. 23/08, da Note 10+ kom til salg i butikkerne, hvilket har gjort testperioden af Dex til Mac var noget kort. I store træk fungerer det fint, selvom det ikke er helt flydende at se på. At skulle bruge det som mere end små opgaver virker urealistisk på nuværende tidspunkt. Muligheden for at kunne kopiere indhold fra Note 10+ over til min Mac kan desværre ikke lade sig gøre, og det var egentlig den funktion, som jeg havde glædet mig allermest til. Barrieren er altså ikke helt brudt ned endnu. 

Markedets hurtigiste opladning  

Når batteriet har en kapacitet på 4300 mAh, forventer man en ekstrem god batterilevetid. God er den i hvert fald, men om man får helt op mod to dage eller mere afhænger nok meget af, hvor tunge opgaver man smider mod den. Med mit forbrug har jeg fået halvanden dags levetid som minimum, og det er faktisk med omkring 15 procent tilbage – selv med den fulde opløsning aktiveret og en masse streaming. Det er godkendt.

Godkendt er også opladningen. Samsung er endelig kommet i omdrejninger, og gjort det muligt at lade telefonen endnu hurtigere op. 25W lyder ikke af meget sammenlignet med resten af markedet, men det er skam rigeligt hurtigt til, at man får den obligatoriske dags brug ved en halv times opladning. 

Faktisk er Samsung lige nu førende på opladningshastighed med op til 45W. Galaxy Note 10+ understøtter denne ekstreme hurtige opladning, men det er et seperat tilkøb med en vejledende pris på 499 kroner. Skulle man være fristet til at købe, så er Samsung ret præcise omkring, at man helst skal bruge den som en metode til et hurtigt boost – altså ikke til opladning over natten. Den medfølgende lader på 25W er derimod beregnet til at kunne være i gang i længere tid, og Note 10+ slukker automatisk for tilstrømning ved 100 procent. 

Samsung har valgt en åben standart til deres opladning, hvilket betyder at der med garanti vil blive produceret opladere til billigere penge, som kan bruges oplade Note 10+ med. 

Sidste stik

Vi kan ikke komme uden om at snakke om elefanten i rummet. Samsung har som den sidste af de helt store valgt at fjerne stikket til hovedetelefoner. Katastrofe? Nej. Irriterende? Ja. I hvert ryger titlen som telefonen der kan alt, hvilket Note serien ellers har været garant for. Heldigvis følger der en godt headset med, der passer til Note 10+ – det manglede nu også bare til prisen. Desværre er der ikke en adapter til minijack med i æsken, den kan tilkøbes for 99 kroner.

Konklusion

Samsung Galaxy Note 10+ adskiller sig ikke længere i samme grad fra konkurrenterne, som tidligere versioner i samme serie. En stor flot skærm, godt kamera og lang batterilevetid findes der masser af i forskellige prisklasser – endda fra Samsung selv. Der hvor Note 10+ skiller sig ud fra mængden lige nu, er mest på designet og S Pen. Den indbyggede lagerplads på 256GB er godt nok til, at man formentlig ikke vil skulle bekymre sig om pladsmangel i hele dens levetid. Ellers kan man jo gå efter de 512GB til 9.399 kroner. 

Prisen fra 8.499 kroner er meget for en smartphone, også selvom priserne er opadgående for de nyeste topmodeller. I tilfældet med Note 10+ vil jeg mene, at Samsung godt kan forsvare prisskiltet. Hvis man giver sig tid til at lære den at kende, og sætter pris på det den bringer, er den alle pengene værd. 

Samsung Galaxy Note 10+

Design
Funktioner
Ydelse
Pris

PRIS: 8.499 KR.

Vil du have det bedste, så koster det.

Back to top button

Vi lever af annoncer

Hejsa kære læser. Vi kan se, at du bruger en Adblocker. Det er vi superkede af. Som et lille medie er vi afhængige af annoncekroner for at kunne levere gratis indhold til dig. Vi vil derfor bede dig om at lukke for din AdBlocker eller i det mindste give vores site lov til at vise bannere, hvis du gerne vil læse vores indhold. Med venlig hilsen iNPUT.