FeaturesGaming

Hvilken er bedst: PlayStation 5 eller Xbox Series X?

Nu har både Sony og Microsoft afsløret indmaden i deres kommende superkonsoller, PlayStation 5 og Xbox Series X. Her er en sammenligning.

Midt i alle ugens corona-ulykkeligheder valgte både Sony og Microsoft i denne uge at give et nærmere kig på deres kommende superkonsoller. Microsoft fører på info-point – vi ved eksempelvis hvordan Xbox Series X kommer til at se ud – men nu har Sony også fortalt om specifikationerne på PlayStation 5.

Det betyder, at der begynder at tegne sig et billede af, hvordan de to konsoller vil gøre sig i forhold til hinanden og herunder har vi forsøgt at samle alle tilgængelige informationer om de to kombattanter …

Design – vi venter stadig …

Microsoft har allerede afsløret, hvordan Xbox Series X kommer til at se ud – og den byder på et radikalt anderledes design end vi er vant til fra tidligere Xbox-konsoller. Den ligner nærmere en computer. Eller en forvokset Gamecube. Den skal nok dele vandene.

PlayStation 5 designet er stadig en hemmelighed. Der er godt nok lækket fotos, der angiveligt skal forestille konsollen og en patentregning af Sonys test-enhed, men vi tvivler stærkt på, at det bliver det endelige design.

 

Muskler – i den tunge vægtklasse …

Selv om mange af specifikationerne i de to konsoller er identiske, er det ikke bare et simpelt spørgsmål om at sammenligne tal og vælge det højeste. Der er adskillige faktorer, der spiller ind. Herunder en hurtig oversigt over de væsentligste specs, hvor både forskelle og ligheder nemt kan overskues.

PlayStation 5Xbox Series X
Processor8x Zen 2 kerner, 3,5GHz variabel hastighed8x Zen 2 kerner, 3,8GHz fast hastighed
Grafikprocessor10,28 TFLOPs, 36 CU’er, 2,23GHZ (variabel)12,16 TFLOPs, 52 CU’er, 1,825GHz
GPU-arkitekturSpecialbygget RDNA 2 m. hardware RT-understøttelseSpecialbygget RDNA 2 m. hardware RT-understøttelse
Hukommelse16GB GDDR616GB GDDR6
RAM-bandwidth448GB/s10GB 560GB/s
6GB 336GB/s
Internt lager825GB NVMe SSD1TB NVMe SSD
IO Throughput5,5GB/s (raw),
8-9GB/s (komprimeret)
2,4GB/s (raw),
4,8GB/s (komprimeret)
Udvidet lagerNVMe SSD slot1TB Expansion Card
Eksternt lagerUSB harddiskUSB harddisk
Optisk drev4K UHD Blu-ray-drev4K UHD Blu-ray-drev
HDMI2.1 (4K/120Hz, 8K, VRR)2.1 (4K/120Hz, 8K, VRR)

I forhold til grafikprocessoren har Sony og Microsoft valgt hver sin strategi. Xbox’en kan levere 12 teraflops, hvilket er knapt 2 teraflops mere end PlayStation 5, hvilket skyldes at PS5 har færre Compute Units, CU. Til gengæld så kører de færre CU’er i PS5 hurtigere end Xbox’ens 52 CU’er. Hvilken løsning er så i virkeligheden hurtigst? Det må fremtidens benchmarks vise.

På samme måde har begge maskiner 8 AMD Zen 2 kerner, men klokfrekvensen er hurtigere på Xbox Series X. Til gengæld leverer PlayStation 5-løsningen en variabel frekvens – og en markant højere IO Throughput. Sidstnævnte åbner for at data kan læses lynende hurtigt, så spillere kan bevæge sig rundt i gigantiske verdener uden at mærke loadetider. Det er, med andre ord, ret svært at lave direkte sammenligninger, selv om maskinerne ligner hinanden.

Lagerplads – fuld fart frem

Både PlayStation 5 og Xbox Series X vil være udrustet med rasende hurtige SSD-drev, der skal minimere loade-tider, men PS5’erens disk er en anelse mindre; den er på 825GB mens Xbox’en har 1TB.

Xbox Series X
Xbox Series X benytter specielle 1TB Expansion Cards.

Den interne lagerplads kan udvides på begge maskiner, men Microsoft har valgt en løsning med specielle 1TB Expansion Cards, der udelukkende kan bruges i deres konsol. Sony, derimod, har gjort det muligt at udvide det interne lager via et standardiseret NVMe SSD-slot, der kan bruges med alle (godkendte) SSD-drev.

Det er også muligt at udvide den eksterne lagerplads ved hjælp af eksterne harddiske, der kan tilsluttes via USB-stikket.

Bagud-kompabilitet – hold fast på spillene

Sony har en noget broget fortid, når det handler om bagud-kompabilitet, men denne gang skulle det være en prioritet. Under præsentationen fortalte Sony, at PlayStation 5 mindst bliver PlayStation 4-kompatibel. De uddybede, at ”størstedelen af de 100 mest populære PS4-titler” vil kunne spille på PS5 når den lanceres. 

Der har cirkuleret rygter om, at ældre PlayStation-titler også får lov til at lege med på PS5, men det er ikke bekræftet.

Du skal heller ikke sælge dine gamle Xbox-titler. Alt, hvad der kan spilles på Xbox One, burde kunne spilles på Xbox Series X også – inklusive en række Xbox 360-titler.

Nye spiltitler?

Microsoft har allerede annonceret en række spiltitler til Xbox Series X, deriblandt Halo: Infinite og Senua’s Saga: Hellblade 2. Desuden kommer der en opgraderet udgave af Gears 5. Mon ikke også Minecraft får lov at komme med? 

Sony har endnu ikke været synderlig informativ om PlayStation 5-titler, så vi må væbne os med tålmodighed. Historisk set har Sony dog haft held til at score gode eksklusive titler.

Controllere – små forbedringer

Det lader til, at der kommer små forbedringer på controllerne til begge konsoller. Et lækket foto og en tegning fra en patentansøgning tyder på at DualShock-controlleren til PlayStation 5 bliver en smule mere buttet. Sony har fortalt at den vil have forbedret haptisk feedback, ligesom L2 og R2-knapperne vil have ”modstand”, når man trykker på dem.

Microsoft har allerede udgivet billeder af Xbox Series X controlleren fra alle vinkler og den ligner sig selv. Den er blevet gjort en anelse mere strømlinet, siger de, og hybrid d-pad’en er importeret fra den eksisterende Elite Controller. 

Yderligere information …

Har du lyst til at dykke yderligere ned i de to konsoller, kan vi anbefale følgende kilder: Microsoft har publiceret et længere skriv om teknologien i Xbox Series X på deres blog – artiklen kan læses her.

Sony fortalte i detaljer om PlayStation 5 i et live-videoevent onsdag. De havde hevet den menneskelige udgave af C-3PO ind som vært, men kan du holde det ud, er der rigelig med informationer at hente. Ærgerligt nok er der desværre ikke nogen demo. Se den 55 minutter lange præsentation her:

Back to top button

Vi lever af annoncer

Hejsa kære læser. Vi kan se, at du bruger en Adblocker. Det er vi superkede af. Som et lille medie er vi afhængige af annoncekroner for at kunne levere gratis indhold til dig. Vi vil derfor bede dig om at lukke for din AdBlocker eller i det mindste give vores site lov til at vise bannere, hvis du gerne vil læse vores indhold. Med venlig hilsen iNPUT.