ElbilerTophistorie

Tesla Model S har ikke nogen gearvælger – den gætter selv gearet

Tesla Model S i den nye version har en lang række nye teknologier - blandt andet har Tesla droppet gearvælgeren

Med den kommende Tesla Model S bliver der rusket lidt op i forestillingen om, hvad en bil skal være (Skal den eksempelvis være en spillekonsol…?) og i særdeleshed hvordan den skal betjenes. I første omgang er det nye rat… Skal vi sige alternativt? Og det bliver lidt spændende at se, hvordan det bliver at køre med det – især for dem, der har en tendens til at hvile hånden oven på rattet når de kører på lange, lige stræk. Men efterhånden kommer der også flere detaljer om betjeningen af den nye bil, og de er måske endnu mere interessante og potientielt debatskabende.

Nu helt uden gearvælger

Bag rattet sidder normalt en hel bunke forskellige stænger, hvormed man vælger gear, tænder vinduesvisker osv. Men det har ændret sig betragteligt i Tesla Model S i den nye version der dukker op senere på året. Faktisk er der overhovedet ingenting bag rattet, alt foregår nu enten via knapper på rattet – som i en Formel 1 bil – eller via touchskærmen i midten. Selv gearvælgeren er altså dermed fjernet. Og så kunne man tro, at den var kommet med alligevel i form af en knap på rattet, men det viser sig ikke at være tilfældet. I stedet vil bilen analysere situationen den befinder sig i og så vælge det rigtige gear. I hvert fald er det lige nu det bedste gæt, baseret på hvad Elon Musk tidligere har sagt.

Men… Er det lovligt?

Det er muligt at “tvinge” bilen i et gear – altså fremadgående eller bakgear, for eksempel – via touchskærmen. Men det kræver jo potentielt en del baksen med menuer. Spørgsmålet er så, om det er lovligt – ligesom det faktisk heller ikke er helt sikkert, at den nye udformning af rattet er lovligt. Men det må jo komme an på en prøve – i hvert fald kan man ikke anklage Tesla for ikke at være modig, og de bevæger sig ofte lige på grænsen af lovgivningen.

Tesla Model S i de nye versioner kommer formentligt til Danmark i slutningen af året eller starten af næste år. Roadsteren er netop blevet forsinket, men da Model S er en væsentlig vigtigere bil for Tesla vil de formentlig gøre alt for, at den kommer på gaden så hurtigt så muligt – om ikke andet så fordi salget af den nuværende model vil

Back to top button

Vi lever af annoncer

Hejsa kære læser. Vi kan se, at du bruger en Adblocker. Det er vi superkede af. Som et lille medie er vi afhængige af annoncekroner for at kunne levere gratis indhold til dig. Vi vil derfor bede dig om at lukke for din AdBlocker eller i det mindste give vores site lov til at vise bannere, hvis du gerne vil læse vores indhold. Med venlig hilsen iNPUT.