×
TeknologiTophistorie

En kunstig intelligens vandt Sonys fotokonkurence

Vinderbilledet i Sony World Photography Awards har vist sig at være skabt af en kunstig intelligens. Vinderen har nægtet at modtage prisen.

Det har skabt en del røre i andedammen, at kunstneren Boris Eldagsen indsendte netværk, skabt af kunstig intelligens til Sony World Photography Awards og vandt. Han har efterfølgende valgt at takke nej til prisen. Det skriver Gizmodo.

Det indsendte billede strøg lige gennem konkurrencen, uden at nogen fik tanken, at det var kunstigt skabt. Eldagsen ville angiveligt netop skabe debat om kunstig intelligens og om konkurrencen var klar til at håndtere billeder, der er kunstigt skabte. Det er den ikke, konkluderer han.

Billedet viser to kvinder i, hvad der ligner et gammelt fotografi med sepia-toner og støj på billedet. Det ligner noget fra fotografiets barndom – men det er helt nyt. Og i øvrigt er det slet ikke et fotografi.

“Jeg har fotograferet siden 1989, været fotomediekunstner siden 2000. Efter to årtiers fotografering er mit kunstneriske fokus flyttet til at udforske de kreative muligheder for AI-generatorer,” skriver Eldagsen på sin hjemmeside. Han skriver videre:

“Det værk, Sony World Photography Awards har valgt, er resultatet af et komplekst samspil mellem hurtig ingeniørarbejde, maling og udmaling, der trækker på min rigdom af fotografisk viden. For mig er arbejdet med AI-billedgeneratorer en co-creation, hvor jeg er instruktør. Det handler ikke om at trykke på en knap – og det er gjort.”

Vinderne af konkurrencen blev offentliggjort midt i marts. Men Eldagsen valgte altså efterfølgende at trække sig som vinder.

I en udtalelse til Gizmodo skriver Sony World Photography Awards:

“I betragtning af [Eldagsens] handlinger og efterfølgende udtalelse, hvor han beskriver sit bevidste forsøg på at vildlede os, og derfor ugyldiggør de garantier, han har givet, føler vi ikke længere, at vi er i stand til at indgå i en meningsfuld og konstruktiv dialog med ham”.

Læs mere om kunstig intelligens:

Back to top button

Vi lever af annoncer

Hejsa kære læser. Vi kan se, at du bruger en Adblocker. Det er vi superkede af. Som et lille medie er vi afhængige af annoncekroner for at kunne levere gratis indhold til dig. Vi vil derfor bede dig om at lukke for din AdBlocker eller i det mindste give vores site lov til at vise bannere, hvis du gerne vil læse vores indhold. Med venlig hilsen iNPUT.