TeknologiTophistorie

Tele-direktør: Intet indikerer, at Huawei er usikkert

Huawei håber, at eksempler fra Island og Sverige kan være med til at ændre de danske politikeres forbehold mod selskabet.

Mistanker om, at der kan være bagdøre i 5G-udstyr fra Huawei har kostet kineserne dyrt. Ikke alene har TDC fravalgt Huawei, danske politikere har også anbefalet, at Huawei omgås til udbygningen af 5G-netværkene herhjemme. Men nu kommer direktøren for den islandske post- og teleadministration, Þorleifur Jónsson, selskabet til hjælp.

I et interview med islandske medie Vísir siger han, der ikke er nogen beviser for, at Huaweis udstyr udgør en sikkerhedsrisiko. Han “frikender” altså ikke Huawei, men gentager det, som kisenerne hele tiden har argumenteret: Der findes ingen beviser.

Artiklen fortsætter efter annoncen

– Vi har været i kontakt med vores søsterorganisationer i og uden for Europa, og ingen steder har det vist sig, at Huawei har handlet ulovligt eller ikke kan tilbyde den samme grad af sikkerhed som andre virksomheder. Som det forholder sig lige nu, kan jeg ikke med sikkerhed sige, at der er nogen fare på færde, siger Þorleifur Jónsson i interviewet.

En varm kartoffel

Over hele Europa er Huawei en varm kartoffel i 5G-debatten, så udtalelsen fra den islandske embedsmand kommer som manna fra himlen for kineserne. Netop Island har, som et af de eneste lande i Europa, valgt at bruge Huawei-udstyr til 5G-netværkene; teleselskabet Nova allerede installeret den første 5G-sender, mens selskabet Vodafone er i gang med installationen. Begge firmaer bruger hardware fra Huawei.

Også i Sverige har Tele2 udrullet 5G med komponenter fra Huawei. Nu håber kineserne, at de danske politikere læser med:

– Vi har fuld forståelse for, at det her er en vigtig beslutning for Danmark. Vi håber, at danske politikere ser på, hvordan de her spørgsmål håndteres rundt omkring i Norden – hvor vi har en god historik for at være pragmatiske. Vi har hele tiden anbefalet, at 5G-markedet skal være åbent, men at staten selvfølgelig hele tiden skal og bør teste og føre tilsyn. Så giver det mening hele vejen rundt, forklarer Tommy Zwicky, kommunikationsdirektør hos Huaweis danske afdeling.

Artiklen fortsætter efter annoncen
Back to top button